Sustainability manager Liske

Duurzaamheid staat bij Grasnapolsky al jaren hoog in het vaandel. Liske Steenbergen is als ‘coördinator organisatie’ de rots in de branding op de Grasnapolsky HQ’s, maar bovendien ook onze ‘sustainability manager’. We stelden Liske vier vragen:

Wat doet Grasnapolsky op het gebied van duurzaamheid?
We proberen duurzaamheid voor, tijdens en na het festival hoog in het vaandel te houden. Zo reizen we bijvoorbeeld als organisatie zo veel mogelijk met het ov, gebruiken we biologisch afbreekbaar wegwerpservies en richten we het terrein in met tweedehands meubels en gerecycled karton. Daarnaast scheiden we afval, werken we met hardcups, hebben we de waterflessen voor artiesten vervangen door tapwaterpunten en kopen/ huren we zo veel mogelijk lokaal.

Wat zijn in de toekomst nog zaken die Grasnapolsky wilt aanpakken?
Eigenlijk wil je altijd meer en beter. Dit wordt gelukkig ook steeds realistischer door innovaties en economische haalbaarheid. Je kunt bijvoorbeeld denken aan busvervoer met biologische, duurzame brandstof of juist volledig elektrisch, maar ook kleine dingen zoals een biologisch afbreekbaar festivalbandje. Als sustainability manager houd ik me bezig met de vraag hoe we de ecologische voetafdruk van het festival en haar bezoekers nog meer kunnen verkleinen en hoe we deze meetbaar kunnen maken.

De gerecyclede kartonnen stoel waar je tijdens Grasnapolsky 2020 op zit.

Hoe is de samenwerking met Solidus voor het recycle project tot stand gekomen?
Solidus Solutions is een kartonfabriek die is voortgekomen uit een oude strokartonfabriek. Vorig jaar gaven medewerkers tijdens ons festival een van de meest succesvolle expedities die bezoekers door alle ruimtes van de fabriek brachten. Het hele weekend gonsde het ‘dat gouden karton wordt over de hele wereld gebruikt onder de zalm!’. Tijdens een teamuitje kregen we zelf een rondleiding door hun fabriekshallen. We leerden alles over gerecycled karton, wat je er allemaal mee kan maken (zoals een stoel dus!) en zagen machines uit oude strokartonfabrieken nog op volle kracht draaien. We raakten zo enthousiast dat we onze bezoekers hier eigenlijk nog meer meer over wilden vertellen.

En zo ontstond het idee om ons eigen oude promomateriaal te laten recyclen door Solidus Solutions en te verwerken tot iets wat we op het festival konden gebruiken: de kartonnen stoel.

We vroegen andere festivals, poppodia en culturele organisaties ook een bijdrage te doen en hier werd massaal gehoor aan gegeven. Onze nieuwste ruimte, de Kunstsmederij, zal dan ook worden ingericht met de kartonnen stoelen die uit deze actie zijn ontstaan.

Wat kunnen bezoekers doen om hun steentje bij te dragen?
Als bezoeker denk je eigenlijk niet snel na over duurzaamheid van een festival. Zo klonk het voor velen denk ik best gek toen Coldplay aankondigde alleen nog maar klimaatvriendelijk te willen toeren. Wij willen onze bezoekers dan ook graag voorlichten omtrent dit thema en het ter sprake brengen tijdens ons festival.

Wat je concreet kan doen is bijvoorbeeld zo veel mogelijk te carpoolen of gebruik te maken van het openbaar vervoer op weg naar het festival. Daarnaast help je ons door je afval te scheiden, we hebben hier hele handige prullenbakken voor, en de omgeving schoon te houden. Denk er bijvoorbeeld aan je sigaretten niet zomaar op de grond te gooien, maar in de daarvoor bestemde bakken. Ook mag je altijd meedenken en ons van tips of advies voorzien.

Foto: Matty van Wijnbergen

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen