Radio Kootwijk

‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’
Dat waren de woorden waarmee koningin Emma in 1929 de radiotelefoondienst opende in Radio Kootwijk. Het zendstation bood sindsdien een radioverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië, waardoor families die eerst alleen per post lief en leed deelden, nu ook direct contact konden hebben met elkaar.

Rijksarchitect Julius Luthmann kreeg in 1918 de opdracht een hal te bouwen voor de grote dynamo van de radiozendapparatuur voor de lange golf. Het Kootwijkerzand leende zich goed voor het bouwen van een storingsvrije zender. Architect Luthmanns belangstelling voor de Egyptische architectuur verklaart de uitstraling van het gebouw als een soort sfinx. Het gebouw heeft naast kenmerken van het Duitse expressionisme ook onmiskenbaar elementen uit de Amsterdamse Schoolstijl.

Staatsbosbeheer
In 1998 werd het zendstation gesloten, maar het imposante gebouw staat nog altijd overeind. Met Staatsbosbeheer als eigenaar worden de gebouwen nu in harmonie met de natuur ontwikkeld en hersteld. Het monumentale zendgebouw wordt opengesteld voor publiek en culturele evenementen, maar rust en ruimte voor de natuur en de omgeving staan hierbij centraal. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Staatsbosbeheer.

hal

Ruimtes in gebruik tijdens het festival
Radio Kootwijk heeft diverse aansprekende ruimtes die in gebruik zullen zijn tijdens het festival. Op verschillende plekken word je verrast door het weidse uitzicht over de heide, wat een mooie verbinding legt tussen binnen en buiten.

Zenderzaal
De Zenderzaal van Radio Kootwijk is één van de meest imposante ruimtes van het gebouw en biedt tijdens Grasnapolsky 2018 plaats aan het hoofdpodium. Een waanzinnig hoge ruimte met de karakteristieke zwart-witte Art-Deco tegelvloer. Vroeger was deze ruimte gevuld met alle benodigde apparatuur om de langegolf naar Nederlands-Indië te zenden. Tegenwoordig biedt de ruimte een uniek zicht over de Veluwe en is het tijdens het festival dé plek om van je drankje én de beste bands te genieten.

Kadasterkamer
De Kadasterkamer is een intieme ruimte op de begane grond van Gebouw A. Vorig jaar was dit de plek waar Giel Beelen zijn gasten ontving onder de noemer ‘On Stage’. De ruimte moet je absoluut even checken, want er hangt iets in de lucht!

Annexen
De poortgebouwen van Radio Kootwijk, ook wel de poten van de betonnen Sfinx genoemd, is doorgaans een keurige vergaderzaal met adembenemend uitzicht, maar tijdens Grasnapolsky 2018 krijg je hier onder andere een flinke dosis gitaar voor je kiezen. Wees hier snel bij, want vol=vol.

Watertoren
De Watertoren op Radio Kootwijk is misschien wel een van de meest exclusieve gebouwen van het terrein. Normaal absoluut gesloten voor bezoekers, maar tijdens Grasnapolsky 2018 zijn hier de meest intieme optredens. Face-to-face met een artiest, dat overkomt je in de Watertoren. De Watertoren is in dezelfde Amsterdamse Stijl gebouwd als het Zendgebouw, en vanaf de eerste verdieping is het een smalle ruimte met een 16 meter(!) hoog plafond.

Nieuwe locaties
Meer capaciteit, meer podia, meer bands. Dat betekent: meer locaties. Komende tijd zullen we jullie op de hoogte brengen van nieuwe locaties en/of podia op het terrein, die we gaan gebruiken. Alles zal zich op en rond Radio Kootwijk blijven afspelen, niet gevreesd!

Gemist, of achteraf spijt? Scoor hier toch nog Grasnapolsky 2018 merchandise! Sluiten