Open Call: Grasnapolsky zoekt beeldend kunstenaars

Grasnapolsky is voor editie 2020 op zoek naar kunstenaars die een werk willen maken voor / exposeren op het festival. We nodigen kunstenaars uit om betekenis te geven aan bestaande verhalen rondom de fabriek, de hieronder beschreven ruimtes en het thema ‘Het Ritme van de Tijd’ in te vullen met eigen interpretaties.

Fabriek De Toekomst was ooit de belichaming van vooruitgang en voorspoed. Nu staat hij slechts als stille getuige in het verstilde ommeland. De baksteenrode muren, desolate hallen en verroeste machinerie vertellen nog steeds een eigen verhaal. Beelden van de fabriek bekijk je hier en hier.

In 2020 is het thema: ‘Het Ritme van de Tijd’. Sentimenten komen terug en vroegere verlangens vinden vorm in nieuwe dromen, komen tot uiting in scherpe en heldere toekomstvisies. We kijken naar waar het ritme van de tijd ons keer op keer naar leidt en we denken na over wat voor invloed deze tred heeft op ons en onze omgeving. 

Een aantal richtlijnen:

 • Het werk gaat een relatie aan met de fabriek, haar omgeving en/of het festivalthema. 
 • Indien buiten wordt geëxposeerd moet het werk regen-, sneeuw- en windbestendig zijn (we kunnen alles verwachten in maart)
 • Het werk moet bij voorkeur zowel overdag als ‘s avonds in het donker tot uiting komen.
 • Een installatie moet doorlopend kunnen werken zonder dat er iemand continu bij hoeft te zijn.
 • Het werk wordt geëxposeerd op een festivalterrein waar veel geluid en licht aanwezig is. Grote gebaren, interactieve installaties en ruimtelijke werken hebben de voorkeur. 

Werk kan worden gemaakt op en geëxposeerd in de volgende ruimtes: 

 • De Bolkokers
  Deze ruimte huisvest de gigantische bolkokers. In deze grote draaiende ovens werd strokhaksel urenlang gekookt in een mengsel van kalkmelk, zodat het stro to strotpulp – ook wel ‘pap’ genoemd – kon worden verwerkt. Achterin de zaal bevinden zich de bolkokers, waar tussendoor gelopen kan worden en ruimte is voor een werk rondom of gefocused op de bolkokers.
 • Het Verzendlokaal
  De ruimte waar pakketten werden geprepareerd voor verzending door heel Nederland en Engeland. Achterin de zaal is een grote ruimte beschikbaar voor een werk.
 • De Machinekamer
  De machinekamer herbergt nog steeds de grote machines die de vele lopende banden, persen, zeven en kleinere apparaten in de fabriek in beweging brachten.
 • Het Ketelhuis
  In het grote ketelhuis werd stoom gecreëerd voor de stoommachines. Ook werd de stoom gebruikt voor het verwarmen van de bolkokers en het droogproces van karton. Direct gelinkt aan deze ruimte is de imposante vrijstaande schoorsteen. De grote roestbruine ketels zijn ontzettend imposant en vragen om een bijzondere bewerking.
 • De Kalkbranderij
  Hier werd kalkmelk gemaakt, onmisbaar in de strokarton-industire. Dit mengsel verdween samen met het strohaksel in de bolkokers.
 • De Dynamoruimte
  Deze ruimte dankt zijn naam aan de plaatsing van een dynamo, ook wel gelijkstroomgenerator genoemd. Hier werd elektriciteit opgewekt voor de elektrische apparatuur, zoals de verlichting.
  De ruimte is één van de mooiste ruimtes van het gebouw, met een prachtige wenteltrap, oude elektriciteitskast, groot betonblok in het midden, mooie tegelvloer en een spannend hokje bovenaan de wenteltrap.
 • Het omliggende terrein van de Toekomst

  Bekijk hier beelden bij de verschillende ruimtes.

De meest passende en inspirerende concepten krijgen een budget en mogen tijdens Grasnapolsky 2020 exposeren. Ook werken die eerder al ergens hebben gestaan, en passen binnen het thema en budget, mogen ingestuurd worden!

Interesse?
Stuur voor 20 december het volgende naar cees@grasnapolsky.nl:

 • Concrete uitwerking van het concept (max 1 A4)
 • Realisatie toelichting; ga je het werk alleen maken of i.s.m met anderen? Heb je een studio waar je kunt werken?
 • Productionele toelichting; o.a. hoe ga je het vervoeren? Bouw je het zelf op? Wat zijn de technische aspecten? Heeft het stroom nodig en zo ja hoeveel?
 • Moodboard / illustrerend beeld
 • Link naar eerder werk / portfolio

Wil je meer weten, wil je beeldmateriaal van de Fabriek of heb je vragen? 

Mail naar cees@grasnapolsky.nl → programmeur kunst- & expeditieprogramma Grasnapolsky.

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen