Open call: Grasnapolsky zoekt beeldend kunstenaars

Grasnapolsky is voor editie 2021 op zoek naar kunstenaars die een werk willen maken of exposeren op het festival. We staan daarbij ook open voor bestaande werken of hernemingen van producties. We nodigen kunstenaars uit om betekenis te geven aan de verhalen van de strokartonfabriek De Toekomst, de binnen- en buitenruimte van het festival en het thema ‘Weg uit de Stad’.

Grasnapolsky is een onafhankelijk festival met een diverse programmering, bestaande uit muziek, literatuur, dans, theater en beeldende kunst. Op 30, 31 juli en 1 augustus vindt de negende editie van het festival plaats in strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Uniek aan het festival is de onwaarschijnlijke locatie waar het festival zich afspeelt en de verbinding die wordt gelegd tussen de programmering, de locatie en een jaarlijks thema.

Fabriek De Toekomst was ooit de belichaming van vooruitgang en voorspoed. Nu staat hij slechts als stille getuige in het verstilde Ommeland. De baksteenrode muren, desolate hallen en verroeste machinerie vertellen nog steeds een eigen verhaal.

In 2021 is het thema: ‘Weg uit de stad’. Meer dan ooit zijn we afgelopen maanden de (wandel)paden op gegaan en de natuur in getrokken. We hebben de mooie en bijzondere plekken in Nederland (her)ontdekt. We nodigen kunstenaars en makers uit om hun eigen interpretatie te geven op het thema van deze editie.

Een aantal richtlijnen:

 • Het werk gaat een relatie aan met de fabriek, de omgeving en/of het festivalthema.
 • Indien het werk buiten wordt geëxposeerd, moet het regen-, en windbestendig zijn.
 • Het werk moet bij voorkeur zowel overdag als ‘s avonds in het donker tot uiting komen.
 • Een installatie moet doorlopend kunnen werken zonder dat er iemand continu bij hoeft te zijn.
 • Het werk wordt geëxposeerd op een festivalterrein waar veel geluid en licht aanwezig is. Grote gebaren, interactieve installaties en ruimtelijke werken hebben de voorkeur.

Werk wordt geëxposeerd in de volgende ruimtes:

 • De Bolkokers. Deze ruimte huisvest de gigantische bolkokers. In deze grote draaiende ovens werd strokhaksel urenlang gekookt in een mengsel van kalkmelk, zodat het stro to stropulp – ook wel ‘pap’ genoemd – kon worden verwerkt.
 • Het Verzendlokaal. De ruimte waar pakketten werden geprepareerd voor verzending door heel Nederland en Engeland.
 • De Machinekamer. Deze kamer herbergt nog steeds de grote stoommachines die de vele lopende banden, persen, zeven en kleinere apparaten in de fabriek in beweging brachten.
 • Het Ketelhuis. In deze ruimte werd stoom gecreëerd voor de stoommachines. Ook werd de stoom gebruikt voor het verwarmen van de bolkokers en het droogproces van karton.
 • Het omliggende terrein van de Toekomst. Normaal gesproken vindt Grasnapolsky plaats in maart, maar nu organiseren we een zomereditie. Daarom zijn we dit jaar, meer nog dan bij voorgaande jaren, op zoek naar installaties, exposities en performances voor buiten op het festivalterrein.  

Beelden van de fabriek bekijk je hier en hier.

De meest passende en inspirerende concepten krijgen een budget en mogen tijdens Grasnapolsky exposeren. Ook werken die eerder al ergens hebben gestaan, en passen binnen het thema en budget, mogen ingestuurd worden!

Interesse?

Omdat Grasnapolsky dit jaar op korte termijn wordt georganiseerd, verzoeken we je om z.s.m. jouw idee te mailen. De kans dat jouw werk wordt geselecteerd, is groter als je ons voor de uiterste inleverdatum benaderd. Uiterlijk aanmelden t/m zondag 11 juli.

 • Concrete uitwerking van het concept (max. 1 A4)
 • Realisatie toelichting: Ga je het werk alleen maken of i.s.m met anderen? Heb je een studio waar je kunt werken? Als het een bestaand werk betreft, stuur dan een korte toelichting toe van het maakproces en vermeld dan eventuele aanpassingen als je die wilt doen.
 • Productionele toelichting: Hoe ga je het vervoeren en opbouwen? Wat zijn de technische aspecten? Heeft het stroom nodig en zo ja, hoeveel?
 • Moodboard / illustrerend beeld / video.
 • Link naar eerder werk / portfolio / cv (max. 1 A4). Mocht je op dit moment het werk ergens exposeren of presenteren dan vernemen wij het graag en komen we, als er ruimte is in de agenda, wellicht ook graag een bezoek brengen.

Wil je meer weten of heb je vragen?

Mail naar anika@grasnapolsky.nl, programmeur kunst- & expeditieprogramma Grasnapolsky.

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen