Podcast

Ben je onderweg van of naar Grasnapolsky en wil je meer weten over waar je naartoe gaat of vandaan komt? Luister dan naar de podcastserie Groninger Grond. Een podcastserie over een gebied dat je misschien denkt te kennen maar waarvan je de verhalen nog nooit echt hebt gehoord. In samenwerking met Marketing Groningen.

In deze serie zoeken Anne Jan Toonstra en Karlijn Benthem naar wat de Groninger grond zo bijzonder, grillig en vruchtbaar maakt. Wat doet het ritme van de tijd met dit gebied waar op geleefd en uit gegeten wordt? Wie woont er? En hoe kijken ze naar hun eigen streek, leven, verleden en toekomst? Samen gaan deze stadse buren op zoek naar de verhalen over de grond waarop ze leven. Tijdens hun reis ontmoeten ze veel verschillende mensen met nóg meer verschillende verhalen.

Luister alle afleveringen op Spotify, Soundcloud of iTunes.

Aflevering 1 – Ontdek Groningen

In deze eerste aflevering spreken Anne Jan Toonstra en Karlijn Benthem met Gerrit Blaauw (toezichthouder en bewoner van fabriek De Toekomst) en Mariska Berrevoets (festivaldirecteur Grasnapolsky). Samen buigen ze zich over vragen rondom tijd, identiteit en de betekenis van afkomst en bestemming.

Aflevering 2 – Streekproducten

De graanbitterbal, half-om-half-graangehakt en een alcoholvrij biertje vól van smaak. Welke kansen liggen er om het oude streekproduct graan op vernieuwende manieren te herintroduceren? Wanneer ben je zelf een ‘streekproduct’ en wat zegt dat over je? In deze aflevering spreken Anne Jan en Karlijn met Gert Noordhoff (akkerbouwer) en Grietje Verheij (Coöperatie de Graanrepubliek) over streekproducten, in de letterlijke en figuurlijke zin van het woord.

Aflevering 3 – Bezinning

In deze aflevering nemen we je mee naar het enige overgebleven Middeleeuwse klooster van Groningen. We spreken met Matthy Bijleveld (dominee) en Margriet Van Klinken (directeur) over bezinning. Wat houdt dat in? Wat is de kracht van het vertellen van (levens)verhalen? En waar en hoe bezinnen we ons tegenwoordig?

Aflevering 4 – Erfgoed

Christianne Linssen (pachter herenboerderij Hermans Dijkstra) en beeldend kunstenaar Louwe Noordhoff (o.a. voor Grasnapolsky) nemen ons mee langs Groninger erfgoed. Wat heeft het spreekwoord ‘ondergeschoven kindje’ te maken met een herenboerderij? Wat erf je zelf eigenlijk van je (voor)ouders, materieel of immaterieel? Erfgoed: over het bewaren van dingen, plekken en verhalen, zodat er nu en in de toekomst van geleerd kan worden.

Aflevering 5 – Natuur

De Groningse natuur is eigengereid, energierijk en zit vol verhalen; volksverhalen over verdronken dorpen en zeewiefkes. Maar het landschap vertelt zelf ook over zijn geschiedenis: een gebied teruggewonnen op de zee en een provincie van energie, gekregen van de natuur. Een cultuurlandschap pur sang. Karlijn en Anne Jan duiken met Sanne Meijer, blogger en toerist in eigen provincie, en Inge Dekker, directeur Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, in de relatie tussen cultuur en natuur.

Over Anne Jan en Karlijn Anne Jan groeide op in Zuid-Oost Groningen, is cabaretier, presentator en muzikant en woont in Groningen Stad. Karlijn verhuist als theatermaker met drie kinderen vanuit de Randstad op zoek naar rust, ruimte. Ze komen daardoor naast elkaar te wonen in een knusse straat aan het Noorderplantsoen. Als ‘streekproduct’ kijkt Anne Jan met een andere blik naar Groningen dan Karlijn.

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen