De fabriek

De Toekomst
Opgetrokken uit dieprode bakstenen, steekt de oude strokartonfabriek De Toekomst fel af tegen de groene weides van het Groningse landschap. Dit vroeg-industriële complex, dat aan het begin van de vorige eeuw werd opgericht, bood bijna zeven decennia lang plaats aan noeste arbeid en speelde een centrale rol in de florerende strokartonindustrie in Groningen.

We gaan terug naar het jaar 1901: met de komst van De Toekomst naar Scheemda, geeft de strokartonfabriek een enorme impuls aan de werkgelegenheid in Oost-Groningen en in 1908 wordt er zelfs een tweede fabriek bijgebouwd. Vaak werken er meerdere generaties Scheemders bij de fabriek en voor vele gezinnen vormt de strokartonfabriek letterlijk en figuurlijk ‘de toekomst’. Echter, na vele glorieuze jaren zakt de strokartonindustrie in de jaren ‘60 als een kaartenhuis in elkaar. Door de opkomst van nieuwe verpakkingsmaterialen zoals plastic, internationale concurrentie en stijgende personeelskosten wordt De Toekomst door zijn tijd ingehaald. In 1968, met nog zo’n 125 medewerkers in dienst, valt het doek voor de fabriek definitief en wordt een van de twee monumentale gebouwen gesloopt. Het overgebleven complex, wat dateert uit 1908, raakt de jaren daarna langzaam in verval; tot er niets meer restte dan een ruïne.

Wat ooit een ruïne is geworden, hoeft niet altijd een ruïne te blijven. En waar Radio Kootwijk voor vijf prachtige jaren heeft gezorgd, staat De Toekomst symbool voor een nieuw verhaal en een gewaagde stap buiten onze comfortzone. Ga met Grasnapolsky op avontuur en ontdek samen met ons deze gerenoveerde, industriële parel in het Groningse landschap.

Adres
Fabriek De Toekomst
Scheemdermeersterweg 37, 9679 TP Scheemda

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen