Ontdek het kunstprogramma

Het beeldende kunstprogramma met onder andere WERC, Jos Agasi, en TIMNOTSIMON én twee unieke theaterproducties in première op een rij

Het aftellen is begonnen nu (bijna) alle muzieknamen bekend zijn en we kunnen niet wachten om met jullie de fabriek in te duiken. Zoals je van ons gewend bent is er ook een uitgebreid kunstprogramma, waarin we jullie meenemen in de verhalen van de fabriek, de omgeving, het festival en Alles Om Je Heen.

Op het programma onder andere beeldend kunstenaar Jos Agasi (die ken je van Blauwe uur) en nieuwe talenten Studio SPÉS en Steven Wobbes, Gronings kunstenaarscollectief WERC en twee unieke premières, van het Grensland (een samenwerking tussen NOORDWOORD en Nederlandse en Duitse spoken word artiesten) en Fedde &de Carvalho.

Elten Kiene • Fedde &de Carvalho • Het Grensland • JÓRMA • Jos Agasi • Steven Wobbes • Studio SPÉS • TIMNOTSIMON • WERC 

Boek nu je tickets

Nieuwe podiumproducties in première 

Op het gebied van locatietheater en spoken word presenteert Grasnapolsky deze tiende editie twee unieke projecten; En je noemt het / het grensland in samenwerking met NOORDWOORD en P.S. ik schrijf je door theatergezelschap Fedde &de Carvalho. Het festival brengt met het kunstprogramma een ode aan de geschiedenis en verhalen van haar bijzondere locatie: strokartonfabriek De Toekomst. 

“We zijn een festival dat de historische sensatie ook onderdeel laat zijn van het feest; we werken samen met kunstenaars, theatermakers en storytellers om Fabriek De Toekomst letterlijk en figuurlijk in een nieuw licht te zetten. Het thema Alles om je Heen loopt als een rode draad door het programma en neemt je mee langs immersieve video-installaties, maar ook spoken word en underground muziektheater.” – Anika van de Wijngaard (artistiek programmeur)

En je noemt het / het grensland

In samenwerking met NOORDWOORD, Groningse en Duitse spoken word artiesten onderzoeken we hoe streektaal een plaats kan veroveren in de hedendaagse dichtkunst en op het festivalpodium. We stoffen de klanken af, hervinden de woorden en bestuderen de uitspraak van het Nedersaksisch, in 1996 erkend als regionale taal onder het Europees Handvest. Een niet-gestandaardiseerde taal die verschillende varianten heeft: het Gronings, het Drents maar ook het Plattdüütsch dat gesproken wordt net over de grens. In de week voor het festival werken de spoken word artiesten uit het grensgebied onder leiding van spoken word-dichter Dean Bowen en andere ervaren dichters en singer-songwriters aan een gloednieuwe performance die in première gaat op het festival. 

P.S. ik schrijf je

De Machinekamer verandert tijdens Grasnapolsky in een underground theater. Voor P.S. ik schrijf je diepte theatergezelschap Fedde &de Carvalho handgeschreven brieven over De Toekomst op uit de archieven. Ze vertellen een verhaal over verandering, over meegaan met de tijd en ook over wat we achter ons laten, wat ooit belangrijk is geweest en nu verdwijnt. 

Verder op het programma; gathering THEY/THEM van muziek- en contextmaker JÓRMA, waarbij vier muzikanten, een acteur en een danser zich met persoonlijke verhalen, ervaringen en lichamen verbinden met elkaar en de andere aanwezigen.

 Ik Ben Nog Nooit Op Dit Punt Geweest gaat over het geven van een voorbeeld door een voorbeeld te zijn. Over durven dromen en manifesteren, door te schrijven en hardop uit te spreken. Over ontdekken, herontdekken, om telkens op een nieuw punt te belanden. Een must-see muzikale voorstelling van spoken word-artiest Elten Kiene met dans en beeldende kunst, waarbij het woord centraal staat.

Beeldende kunst

“Meer dan ooit willen wij als festival onze blik naar buiten richten, bewuster nadenken over de wereld om ons heen, maar ook belichten wat ons juist samenbrengt. Alles om ons heen voelt misschien niet altijd zo vanzelfsprekend en we realiseren ons soms ook dat het anders moet of dat we het anders willen. Alles om je heen kan dus ook nieuwe inzichten bieden: een nieuw gevoel, een nieuwe beleving, nieuwe ervaring.”

“Ook al is het maar één been, dan is alles om je heen, heel anders dan voorheen”, zingt singer-songwriter Lucky Fonz III (winnaar Edison award) in zijn liedje Alles Om Je Heen (van album Hemellichamen, door NRC verkozen tot ‘beste Nederlandse album van 2022’). Grasnapolsky baseert dit jaar het festivalthema op dit liedje. 

Deze thematiek is voorgelegd aan beeldend kunstenaars die dit jaar nieuwe kunstinstallaties op het festival in De Toekomst presenteren. In samenwerking met Lucky Fonz III opent beeldend kunstenaar Jos Agasi (bekend van o.a. kunstenaarscollectief Blauwe Uur) het festival op vrijdagavond met een poëtische en theatrale performance en projecties. In 2019 werkten Lucky Fonz III en Blauwe Uur al samen bij de eerste Groningse editie van het festival (Video). Lees meer. Ook maakt Agasi een interactief werk waarbij de toeschouwer wordt uitgenodigd om het werk mee te maken, de woorden te bepalen. Hij nodigt het publiek uit om de woorden te kiezen, waarna ze groot op de muren rondom zullen verschijnen.

Met Backlight presenteert WERC een ruimtelijke licht- en geluidsinstallatie waarin volledig ontmantelde smartphones het Ketelhuis van De Toekomst visueel transformeren. Studio SPÉS zal op Grasnapolsky één van de mooiste ruimtes van de historische strokartonfabriek letterlijk in een nieuw licht zetten. En ontwerper Steven Wobbes maakt werk dat bestaat uit een combinatie van mechanische, esthetische en op technologie gebaseerde middelen. TIMNOTSIMON is een interdisciplinair beeldend kunstenaar en zoekt en verkent in zijn werk graag de verschillende grenzen van materialen. Tijdens het festival kun je niet om zijn wereld vol ballonnen heen. 

Programma en dagindeling

Check al onze artiesten op onze programmapagina of selecteer alvast je favorieten in onze Timesquare-app. Ook expedities, sessies en randprogramma worden de komende weken nog aangevuld, dus houd onze website en socials goed in de gaten, of schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

Tickets en overnachtingen

Koop een dagticket, passe-partout óf ga voor een bungalow combipakket. Dagtickets en passe-partouts zijn beschikbaar via onze ticketshop. Studenten krijgen 5,- korting op een dagticket en 10,- op een passe-partout. 

Overnachtingen op het bungalowpark zijn traditioneel onderdeel van het festival. Op Landal de Bloemert, volledig ter beschikking voor het festival, start het programma al op donderdag 9 maart met een exclusieve pre-party. Je boekt een bungalow inclusief passe-partouts, bustickets en welkomstpakket. Als kers op de taart krijg je een nachtje extra festival inclusief een erg fijn feestje. Op donderdag 9 maart is er al een programma op het bungalowpark met o.a. LE MOTAT, POM, Elmer en dj duo Berg & Beuk.

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen