Nieuw podium met talks, dichters, kunstenaars en meer: De Kunstsmederij!

Op Grasnapolsky 2020 verwelkomen we je in een gloednieuwe ruimte: De Kunstsmederij! In deze ruimte werden vroeger de knopenvangers het verse stropulp gladstreken. Op 6, 7 en 8 maart is dit dé plek voor de kracht van het woord, het gesprek en de kunsten. Kom langs en ervaar intieme voordrachten van woordkunstenaars, stel vragen aan kunstenaars die hun werk tijdens Grasnapolsky exposeren en leer meer over de geschiedenis
en toekomst van de fabriek, Scheemda en het Oldambt.

Het duo Papegaaiduikers, Anne Jan en Jelte, host het podium, je kent ze van het radioprogramma Glasnost of hun talkshow op Noorderzon. Ze staan
garant voor goede gesprekken, discussies en verdieping.

Het programma

Zaterdag 7 maart


13:30 – 14:00: Groninger Geschiedenis voor Dummies
De Papegaaiduikers gaan in gesprek met Anja Reenders van De Verhalen van Groningen. Als gastvrouw neemt Anja ons in recordtempo mee langs de geschiedenis van Groningen. Wie maakte de grootste eierbal ter wereld?

14:15 – 14:35: Papegaaiduikers in gesprek met: Geert Lameris en kunstenaar Jildert Viet
Een gesprek over wat ooit was en wat kan komen met Geert Lameeris (platform De Mensen van de Strokarton) en beeldend kunstenaar Jildert Vliet.

Woorden Worden Zinnen: 15:30 – 16:00 / 16:45 – 17:15 / 19:30 – 20:00 uur
Woorden Worden Zinnen (WWZ) is een laagdrempelig platform en podiumprogramma voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Je luistert er naar Siham Amghar, Naomi Veldwijk, Cissy Joan & Charlotte Beerda. Host van dit programma is Elten Kiene (spoken word-artiest, presentator en oprichter van WWZ).

Dit onderdeel wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.

18:15 – 19:00: De Linkse Mannen Lossen het Op
In ‘De Linkse Mannen Lossen Het Op’ komen Groningers Wilbert van de Kamp en Bram Douwes, in 45 minuten, tot een oplossing op wereldschaal van een lokaal probleem. Ditmaal zoomen ze in op ‘Het Klakkeloze Kapitalisme’.

Zondag 8 maart


13:30 – 14:30 Nineties Productions – NOIR
Theatercollectief Nineties Productions neemt je mee in een artistieke zoektocht naar een plek waarop de mens nog ongeprogrammeerd, vrij van angst, vervreemding en drones, en ongeremd zichzelf kan zijn.

15:00 – 15:25 Papegaaiduikers in gesprek met: het Nieuw Antropologisch Instituut Nederland (NAIN) en kunstenaar Louwe Noordhoff
Een gesprek over de veranderingen die nodig zijn om het Nederland zoals we het kennen klaar te maken voor de toekomst. En over de geschiedenis die niet verloren mag gaan.

16:30 – 17:00 & 19:00 – 19:30 Gronings Goud
In Gronings Goud presenteert Grasnapolsky vijf Groningse dichters die de provincie middels hun poezie beschrijven; stadsdichter van Groningen Renée Luth (1979), Jirke Poetijn (1985), Maaike Rijntjes (1997), Lammert Voos (1962) en Lilian Zielstra (1991).

Dit onderdeel wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.

17:45 – 18:05 Papegaaiduikers in gesprek met: Frits Mulder, Liske
Steenbergen en kunstenaar Jimi Kleinbruinink

Een terug- en vooruitblik op de mogelijkheden van duurzaam materiaalgebruik op festivals.

Doorlopende activiteiten Kunstsmederij

KartonKnutsels: Stroop je mouwen op en duik in de kartonknutsels!
Geen zin om stil te luisteren? Stroop dan je mouwen op en duik in de kartonknutsels en creëer je eigen droommachine, fabriceer ongerepte ritmes en smeed je eigen bijdrage aan het festival! Je hebt drie dagen om te oefenen want op zondag gaan we los met het kartonfeest, lege handen zijn een no-go!

De Toekomst van oud festivalpapier
Neem plaats op een stoelen van gerecycled oud promomateriaal!

De Dato DUO – Vind je eigen ritme!
De Dato DUO bespeelt je samen, met iemand die je kent of een toevallige voorbijganger. Ontdek binnen enkele seconden hoe leuk het is om samen elektronische muziek te maken!

Expositie Mensen van de strokarton
De Toekomst ademt geschiedenis met haar doorroesten bolkokers en ruime hallen waar ooit tientallen arbeiders stonden te zwoegen. Kom langs in de kunstsmederij en zie hoe de fabriek ooit bedoeld was.

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen