Het Kunst- en Expeditieprogramma is bekend

Grasnapolsky is natuurlijk veel meer dan alleen muzikale programmering, ook voor het ontdekken van kunst en natuur maken we graag de nodige ruimte vrij. Waar we deze bijzondere verzameling werken en routes voorgaande edities nog presenteerden onder de noemer “randprogramma”, hebben we besloten om dit vanaf deze editie anders aan te pakken. Maak kennis met het Kunst- en Expeditieprogramma van Grasnapolsky 2018, geïnspireerd door het thema Ver Weg / Dichtbij!

Kunst
Net als voorgaande jaren kun je op diverse locaties op het festivalterrein weer bijzondere kunstwerken vinden. Benieuwd wat je allemaal kunt verwachten?

In de Bunker loop je door LFS1 van Mariska de Groot en Dieter Vandoren heen, een audiovisuele installatie van tonen, piepjes en pulserende lichtbronnen in een zee van donkerte. Een ruimte die zo vervreemdend is dat je op een gegeven moment geen idee meer hebt wat dichtbij is of ver weg, en waar je je nu precies middenin bevindt. Want wanneer is iets nu precies ver weg? Is er überhaupt zoiets als “ver weg?” Heike Wahner vond deze vraag zo fascinerend dat ze er een werk over besloot te maken. A State Between Far and Away bevecht de overgang van ver, tot weg.

Ook hebben we een heuse primeur: WERC vertoont het nieuwste lid van de Lumo familie. Deze familie bestaat uit een serie lichtinstallaties in de natuur die reageren op elkaar en de aanwezigheid van bezoekers. Lumo Chirp zal na voorgangers Lily en Pixi te vinden zijn voor degenen die zich goed stil houden en zich net als hen aanpassen aan de natuur. Tot slot maakt Het Blauwe Uur voor het tweede jaar op rij haar opwachting. Zij zullen het hoofdgebouw weer van prachtige projecties voorzien. Op de zondagavond hebben ze zelfs een verrassing in petto, dus zorg dat je dan tegen zonsondergang op het foodplein bent!

Daarnaast verwelkomen we Het Hoge Feest van Aldo Brinkhoff, 30. Icosahedron van Robert Groenewald, Sound / Waves van Tom Bekkers, LL-series 4.1 t/m 4.4 & Liquid Lattice van Jet Smits, Grid Corrections van Gerco de Ruijter en Michel Banabila en Pompenhuis 2 van Peter Vink.Expedities
Voor wie zich had verheugd op een wandeling over de Veluwe: ook aan jullie is gedacht. Er bleken nog genoeg verscholen hoekjes en bijgebouwen rondom Radio Kootwijk om een heel weekend op ontdekking te gaan.

Zo is de omgeving van Radio Kootwijk deze dagen een echt museum, en wel het Museum voor Onbedoelde Kunst: een manier om de natuur om je heen anders in je op te nemen dan je normaal gesproken zou doen. Verwacht een begeleide wandelroute langs bomen, struiken, stenen en paaltjes die ineens titels van kunstwerken krijgen, compleet met naam van artiest en verhaal van de curator en waarom dit kunstwerk in deze context is bedacht en ‘geplaatst’.

Ook de boswachters van Staatsbosbeheer zijn weer aanwezig met een uiteenlopend aanbod aan activiteiten. Zo kunnen de bezoekers op Verrekijkertour op de buitenbalkons van het Zendgebouw, wandelen langs de rijke historie van de gebouwen en omgeving van Radio Kootwijk of de Ver Weg fietsroute volgen richting het onontdekte Zendgebouw E en de romantische schaapskooi. Voor wie een moment van rust zoekt tussen al die indrukken door is er de Stilteplek met bijbehorende expeditie tijdens de avonduren onder begeleiding van de boswachter. Meer informatie over deze onderdelen is te vinden op de festivalwebsite.

Verdiepende programma’s
Nog niet genoeg? Op het blokkenschema kun je Spoken Word format “De16Van” tegenkomen, een live variant van het via Youtube te volgen spoken word format waar artiesten uit verschillende hoeken een voordracht doen als antwoord op de vraag: “Wat zijn de zestien belangrijkste zinnen uit je leven?”. Roze Ruis presenteert een show waarin drie literaire/culturele makers hun interpretatie geven over het verbinden tussen Ver weg en Dichtbij. Als je de Kadasterkamer binnenloopt tref je tot slot niet alleen Stranded FM, maar ook het Utrechtse Kapitaal aan. Dit collectief van creatievelingen blinkt uit in grafische vormgeving en dan vooral in zeefdrukken, wat ze ter plekke zullen doen en zo laten zien hoe dit proces in zijn werk gaat.

Gemist, of achteraf spijt? Scoor hier toch nog Grasnapolsky 2018 merchandise! Sluiten