Info

Over Grasnapolsky

Grasnapolsky is een weekend lang muziek, kunst en expedities op een bijzondere locatie. Het festival zoekt daarbij een gezonde balans tussen bekendere artiesten en nieuwe ontdekkingen. Grasnapolsky vindt altijd plaats op een onontdekte locatie in Nederland en legt een verbinding met de omgeving. Het vertellen van het verhaal van de locatie, op dit moment Fabriek de Toekomst in Noordoost-Groningen, loopt als een rode draad door het festival. Niets ligt bij Grasnapolsky voor de hand en avontuur is een gegeven.

De naam Grasnapolsky komt van initiator Antwan Cornelissen. In een hotel in Tsjechië kwam hij op het idee om daar een festival met een winter- en zomereditie te organiseren. Daarin zou het ‘binnen’ van een hotel met het ‘buiten’ van de natuur en festivals gemixt worden. In de auto naar huis, turend uit het raam, kwam hij op de naam Grasnapolsky.

En zo begon het allemaal in 2010 in Stay Okay Bunnik, Amelisweerd. In het oude landhuis en koetshuis en de hostelkamers vond de allereerste editie van Grasnapolsky plaats. Van 2014 tot en met 2018 was zendstation Radio Kootwijk de thuisbasis van Grasnapolsky: een prachtig imposant gebouw met een rijke geschiedenis, midden op de Veluwe. In 2019 begonnen we aan een nieuw hoofdstuk in het noorden van het land, waar we startten met een nieuwe ontdekkingstocht. Het ontdekken van De Graanrepubliek, van de strokartonfabrieken, van het communisme in Groningen, van de prachtige omgeving en de majestueuze fabriek zelf, maar natuurlijk ook het ontdekken van kunst en muziek.

We zien je graag op de volgende editie van Grasnapolsky op 12 en 13 maart 2022 in en rondom Fabriek De Toekomst te Scheemda en Bungalowpark Emslandermeer!

Corona

Festivals mogen weer plaatsvinden d.m.v. Testen voor Toegang. Wil je weten wat dit betekent voor je bezoek aan Gras? Check dan onze coronapagina Grasnapolsky heeft een no return policy. Mocht je positief testen, kunnen wij je aankoopbedrag niet retourneren.

Ticketverkoop en toegang

Op grasnapolsky.nl/tickets vind je alle informatie over de verschillende soorten tickets.

Wat zijn de ticketprijzen?
Een weekendticket inclusief vervoer van Groningen CS naar het festivalterrein kost € 75 exclusief €2,50 servicekosten. Studenten krijgen op vertoon van een studentenkaart €10 korting.

Wil je samen met je vrienden overnachten in een bungalow om daar verder te genieten van het festival? Wij bieden in samenwerking met Bungalowpark Emlandersmeer verschillende mogelijkheden aan om jouw overnachting zo fijn mogelijk te maken. Het park wordt omgedoopt tot tweede festivalterrein waar je het hele weekend kunt genieten van optredens, lange nachten om vervolgens aan te schuiven bij de Breakfastclub.

Meer informatie over tickets en overnachtingen vind je hier.

Wat kan ik met mijn ticket als het festival wordt geannuleerd?
In dat geval ontvang je als ticketkoper een e-mail met de opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een (gedeeltelijke) donatie van het ticketbedrag of je ticket bewaren voor de editie van 2023. Ook een refund van het ticket (incl. servicekosten) hoort bij de mogelijkheden.

Weekendtickets

Wat zit er allemaal bij mijn weekendticket?
Het weekendticket geeft toegang tot het festivalterrein (zaterdag en zondag) inclusief het vervoer met de bus van en naar Groningen CS.

Wat neem ik mee als toegangsbewijs naar Grasnapolsky?
Dit jaar neem je naast je festivalticket ook je legitimatiebewijs en je coronatoegangsbewijs mee. Kun je een van deze drie bewijzen niet laten zien, dan krijg je geen toegang tot het festival. Lees hier meer over de coronamaatregelen op Grasnapolsky.

Ik wil pas op zaterdag komen, kan dat?
Ja dat kan.

Kan ik thuis of ergens anders overnachten?
Dat kan, maar houd er rekening mee dat je bij terugkomst op het terrein opnieuw een geldig coronatoegangsbewijs moet laten zien met je CoronaCheck-app.

Kan ik mijn weekendticket delen met anderen?
Nee, een weekendticket is alleen geldig voor één persoon/bezoeker.

Overnachten

The Student Hotel Groningen De bungalows zijn inmiddels uitverkocht. Maar vanaf nu kun je een hotelkamer boeken bij The Student Hotel Groningen met het Grasnapolsky arrangement: met code GRAS22 krijg je 15% korting op je boeking. Je boekt een nacht vanaf €86,70 per nacht voor twee personen. Het zou zomaar kunnen dat er vrijdag al een kleine pre-party zal plaatsvinden in The Student Hotel Groningen… Vanaf Groningen stad rijdt een gratis pendelbus naar het festival die jou binnen 30 minuten naar het festival brengt. Je overnachting op Gras is te boeken via onze reis & verblijf pagina.

Vervoer

Ik kom met de auto, waar kan ik parkeren?
Bij de festivallocatie is een parkeerterrein op loopafstand van de fabriek.

Om te mogen parkeren koop je een parkeerticket via onze ticketshop. Je betaalt €15 voor een dagticket en € 25 voor een weekendticket. Zorg dat je deze vooraf online bestelt in de ticketshop, dat scheelt je extra kosten.

De parkeerplaats wordt niet bewaakt. Het parkeren is derhalve op eigen risico, en Grasnapolsky aanvaardt geen aansprakelijkheid voor vermissing van of schade aan het voertuig (of de inhoud daarvan).

Hoe kom ik met het OV bij Grasnapolsky?
Omdat De Toekomst lastig te bereiken is met het openbaar vervoer biedt Grasnapolsky busvervoer aan tussen station Groningen Europapark en het festivalterrein. De pendelbus zit bij je ticket inbegrepen.

Retourtickets Festivalterrein Grasnapolsky <> Bungalowpark Emslandermeer kosten €20 en zijn geldig op zaterdag 11 maart en zondag 12 maart.

Parkeer- en vervoerstickets zijn alleen te koop via onze ticketshop.

Op het festival

Wat doe ik met mijn bagage?
Met kleinere (rug)tassen kun je terecht bij de kluisjes op het festivalterrein. Je betaalt €10 voor een weekend plus €5,- borg. Gebruik op eigen risico.

Hiernaast vind je in elke zaal een onbewaakte garderobe. Hang je jas alsjeblieft op. Het is véél gezelliger zonder jas bij een optreden ;-)

Cashless festival


Grasnapolsky is een cashless festival. Dit jaar betaal je op Grasnapolsky per pin. Dat betekent dat er geen munten zijn.

Hard cups


Op Grasnapolsky worden je drankjes geschonken in harde plastic bekers met een statiegeldsysteem. Wanneer je jouw bandje ophaalt ontvang je 1 bekermunt, hiermee kun je een beker om je drankje halen. Verlies je je beker of je bekermunt? Een nieuwe beker kost een halve (normale) munt. Op deze manier willen wij de omgeving respecteren en een schoon festival creëren.

Gehoorbescherming


Genieten van muziek doen we veel en graag, zorg dus goed voor je oren tijdens Grasnapolsky! We adviseren om gehoorbescherming te dragen. Oordopjes zijn verkrijgbaar bij de balie in de plakplaats.

Merchandise


Ook dit jaar verkopen we Grasnapolsky-merchandise met de prachtige ontwerpen van onze vormgever Nick Liefhebber. Je favoriete nieuwe shirt, trui, tote-bag, muts, thermosbeker en meer haal je bij de balie in de Plakplaats.

Kluisjes & jassen


Je kunt een kluisje huren bij de balie in de plakplaats. De sleutel inleveren en borg terugkrijgen kan ook bij deze balie. Je betaalt €10,- voor een weekend plus €5,- borg. Gebruik is op eigen risico.

Hiernaast vind je in elke zaal een onbewaakte garderobe. Hang je jas alsjeblieft op. Het is véél gezelliger om zonder jas te dansen bij een optreden.

Eten & drinken


Het is niet toegestaan eten & drinken mee te nemen naar de Fabriek. Wel mag je een kleine drinkfles (bijvoorbeeld een dopper) meenemen gevuld met water. Heb je om medisch redenen eten bij je? Meld het van te voren via info@grasnapolsky.nl.

Gevonden voorwerpen


Iets kwijt? Of juist iets gevonden dat iemand nu waarschijnlijk ontzettend mist? Je kunt de gevonden voorwerpen bij de balie in de Plakplaats ophalen en achterlaten. Na het festival kun je mailen naar info@grasnapolsky.nl.

Toegangsleeftijd
Er geldt geen minimum adviesleeftijd. Minderjarige bezoekers dienen te worden begeleid door een verantwoordelijke meerderjarige. Grasnapolsky is daarentegen geen kinderfestival en faciliteert daar ook niet in. Kinderen meenemen mag, maar raden wij niet aan. Bezoekers onder de 18 jaar krijgen een <18-polsbandje in verband met de algemene alcoholregels.

Roken


Het is verboden om binnen te roken. Buiten is roken toegestaan op de daarvoor aangewezen plaatsen. Denk hierbij aan het milieu en gooi je sigaretten niet op de grond, maar in de asbak of uit in de prullenbak. We verkopen geen sigaretten.

Drugs


We hanteren een zero tolerance beleid als het gaat om drugs. Het is volgens de Nederlandse wet verboden om illegale middelen als drugs bij je te hebben of te verhandelen. Politie en organisatie hebben het recht bagage en auto’s hierop te doorzoeken.

Fotograferen

Het is niet toegestaan professionele foto-, film- en/of andere opnameapparatuur het festivalterrein mee op te nemen. Foto’s maken met je telefoon of gewone camera mag natuurlijk wel. Let erop dat je de flitser uitzet. Dit kan vervelend zijn voor de artiesten en andere bezoekers.

Respect voor de omgeving


Fabriek De Toekomst wordt omringd door zo’n zestig huizen. We vragen je dan ook om rekening te houden met de buren en ze zo min mogelijk tot last te zijn. Het is pas de tweede keer dat er een evenement van dit formaat plaatsvindt bij De Toekomst, dus we hopen op jullie medewerking.

Een leuk festival voor iedereen

We willen dat iedereen Grasnapolsky op zijn/haar best kan beleven. Het festival moet een veilige omgeving zijn voor crew, artiesten en publiek waarin iedereen wordt behandeld met gelijkwaardigheid en respect. Wij willen er zeker van zijn dat Grasnapolsky vrij blijft van vooroordelen, discriminatie, intimidatie en pesterijen. Daarom hanteren wij een zero tolerance beleid tegenover alle vormen van gedrag waarin er schade wordt toegebracht aan de waardigheid van de ander. Melding maken van ongewenst gedrag? Dit kan bij de infobalie. Op het festivalterrein is ten alle tijden een vertrouwenspersoon beschikbaar die je kunt inschakelen.

Aansprakelijkheid


Grasnapolsky kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijk letsel en/of verlies of beschadiging van goederen. Ook verwijzen wij naar de algemene voorwaarden op de website. Parkeren is op eigen risico.

Toegankelijkheid
De Toekomst is goed toegankelijk voor personen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Op een enkele uitzondering na kan de complete fabriek bezocht worden.

De Fabriek

De Toekomst
Opgetrokken uit dieprode bakstenen, steekt de oude strokartonfabriek De Toekomst fel af tegen de groene weides van het Groningse landschap. Dit vroeg-industriële complex, dat aan het begin van de vorige eeuw werd opgericht, bood bijna zeven decennia lang plaats aan noeste arbeid en speelde een centrale rol in de florerende strokartonindustrie in Groningen. Lees hier meer over De Toekomst.

Adres
Fabriek De Toekomst
Scheemdermeersterweg 37, 9679 TP Scheemda

Duurzaamheid

Grasnapolsky heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel staan. Zo scheiden we afval in samenwerking met Virol, werken we met hardcups, kopen en huren we zoveel mogelijk lokaal in om transport te beperken, richten we het terrein in met tweedehands meubels en gebruiken we gerecycled karton in de aankleding. Het festival hergebruikt de gemaakte aankleding ieder jaar en vult het aan met zoveel mogelijk hergebruikte materialen. Daarnaast pakken het team en de vrijwilligers zoveel mogelijk de trein en carpoolen we waar nodig.

Catering
Ook in de catering proberen we duurzame keuzes te maken. Zo is de catering, zowel voor publiek als voor crew en guests, 90% vegetarisch en veelal voorzien van lokale, biologische producten. Daarnaast is het wegwerpservies van de foodtrucks biologisch afbreekbaar. We vragen artiesten hun eigen drinkfles mee te nemen en verschaffen watertaps in de backstage, in plaats van de gebruikelijke waterflesjes.

Sustainability manager: mogelijkheden voor de toekomst
Uiteraard willen we altijd meer en beter. Iets dat gelukkig ook steeds beter mogelijk is met nieuwe technologieën en economische haalbaarheid. Onze sustainability manager richt zich dan ook op de vraag hoe we onze ecologische voetafdruk nog meer kunnen verkleinen en meetbaar kunnen maken. Hieronder valt ook het voorlichten van onze bezoekers en het terug laten komen van het onderwerp tijdens ons festival.

Wat kan jij doen?
Ook jij als bezoeker kunt je steentje bijdragen aan de verduurzaming van Grasnapolsky. Probeer bijvoorbeeld in het reizen naar Grasnapolsky, zo veel mogelijk te carpoolen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Daarnaast help je ons door je afval te scheiden, we hebben hier hele handige prullenbakken voor, en de omgeving schoon te houden. Denk er bijvoorbeeld aan je sigaretten niet zomaar op de grond te gooien, maar in de daarvoor bestemde bakken.

Contact

Bezoekers
Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur een mailtje naar info@grasnapolsky.nl

Pers en accreditatie
Interesse om over Grasnapolsky te schrijven of langs te komen voor een verslag tijdens het festivalweekend? Neem contact op met Lynn Zwartsenburg (Marketing & PR) via lynn@grasnapolsky.nl voor meer informatie.