Info

Over Grasnapolsky

Grasnapolsky is een weekend lang muziek, kunst en expedities op een bijzondere locatie. Het festival zoekt daarbij een gezonde balans tussen bekendere artiesten en nieuwe ontdekkingen. Grasnapolsky vindt altijd plaats op een onontdekte locatie in Nederland en legt een verbinding met de omgeving. Het vertellen van het verhaal van de locatie, op dit moment Fabriek de Toekomst in Noordoost-Groningen, loopt als een rode draad door het festival. Niets ligt bij Grasnapolsky voor de hand en avontuur is een gegeven.

De naam Grasnapolsky komt van initiator Antwan Cornelissen. In een hotel in Tsjechië kwam hij op het idee om daar een festival met een winter- en zomereditie te organiseren. Daarin zou het ‘binnen’ van een hotel met het ‘buiten’ van de natuur en festivals gemixt worden. In de auto naar huis, turend uit het raam, kwam hij op de naam Grasnapolsky.

En zo begon het allemaal in 2010 in Stay Okay Bunnik, Amelisweerd. In het oude landhuis en koetshuis en de hostelkamers vond de allereerste editie van Grasnapolsky plaats. Van 2014 tot en met 2018 was zendstation Radio Kootwijk de thuisbasis van Grasnapolsky: een prachtig imposant gebouw met een rijke geschiedenis, midden op de Veluwe. In 2019 begonnen we aan een nieuw hoofdstuk in het noorden van het land, waar we startten met een nieuwe ontdekkingstocht. Het ontdekken van De Graanrepubliek, van de strokartonfabrieken, van het communisme in Groningen, van de prachtige omgeving en de majestueuze fabriek zelf, maar natuurlijk ook het ontdekken van kunst en muziek.

We zien je graag op de volgende editie van Grasnapolsky op 8, 9 en 10 maart 2024!

Programma

Waar vind ik het programma van het festivalweekend?
Op dit moment is er nog geen programma aangekondigd voor Grasnapolsky 2024. Volg ons op Instagram en Facebook om als eerste op de hoogte te zijn

Tickets

Ticketverkoop
Tickets voor Grasnapolsky 2024 zijn nog niet te koop.

Wat zijn de ticketprijzen?
Passe-partout
Een weekendticket (passe-partout) voor 8, 9 en 10 maart kost 150,- exclusief servicekosten.

Dagtickets
Dagtickets komen vlak voor het festival beschikbaar, dan zal ook de ticketprijs duidelijk worden.

Kan ik ook een ticket kopen voor één optreden?
Nee, het is wel mogelijk om een dagticket te kopen

Kan ik tijdens het festival nog een kaartje kopen?
Als het festival nog niet uitverkocht is, is het mogelijk om nog tickets te kopen.


Tijdens het Festival
Welk programma kan ik bezoeken met mijn ticket?
Het weekendticket geeft toegang tot het festivalterrein (vrijdag, zaterdag en zondag). Dagtickets geven toegang tot het festivalterrein op de dag van het ticket

Een bungalow combi-ticket geeft toegang tot het festivalterrein (vrijdag, zaterdag en zondag) en het exclusieve bungalowparkprogramma.

Moet ik mijn ticket printen?
Nee, tickets kunnen vanaf mobiel gescand worden.

Mijn kaartje is kwijtgeraakt/Ik heb geen ticket ontvangen, wat moet ik doen?
Het kan zijn dat je ticket in het spamfilter van je email is beland. Kan je hem daarin niet vinden? Mail ons dan via tickets@grasnapolsky.nl


Weekendtickets
Ik heb een weekendticket maar wil pas op zaterdag of zondag komen, kan dat?
Ja dat kan. Als je alleen op zaterdag of wil komen, kan je ook een dagticket kopen

Kan ik met een weekendticket thuis of ergens anders overnachten?
Ja, dat staat je uiteraard vrij. Je hebt dan alleen geen toegang tot het programma op het bungalowpark. Groningen barst van de toffe slaapplaatsen. Kijk voor de accommodaties in Stad op de website van Visit Groningen of ga op zoek naar een AirBnb.

Kan ik mijn weekendticket delen met anderen?
Nee, een weekendticket is alleen geldig voor één persoon/bezoeker.


Overig
Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik niet meer kan?
Wij kunnen je helaas geen geld teruggeven als je niet meer naar het festival kan komen.

Wat kan ik met mijn ticket als het festival wordt geannuleerd?
In dat geval ontvang je als ticketkoper een e-mail met de opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een (gedeeltelijke) donatie van het ticketbedrag of je ticket bewaren voor de editie van 2025. Ook een refund van het ticket (incl. servicekosten) hoort bij de mogelijkheden.

Vervoer


Festival
Ik kom met de auto, waar kan ik parkeren?
Je kan parkeren bij de fabriek, hiervoor heb je wel een parkeerticket nodig. Deze kan je bestellen via onze ticketshop.

Op het festival

Cashless festival
Grasnapolsky is een cashless festival. Je betaalt op Grasnapolsky per pin. Dat betekent dat er geen munten zijn.

Informatiebalie
Dit jaar zal de informatie balie te vinden zijn in de bolkokers. Hier kan je tijdens het festival terecht voor al je vragen.

Hard cups
Op Grasnapolsky worden je drankjes geschonken in harde plastic bekers met een statiegeldsysteem. Wanneer je jouw bandje ophaalt ontvang je 1 bekermunt, hiermee kun je een beker om je drankje halen. Verlies je je beker of je bekermunt? Dan koop je een nieuwe bij de bar. Op deze manier willen wij de omgeving respecteren en een schoon festival creëren.

Gehoorbescherming
Genieten van muziek doen we veel en graag, zorg dus goed voor je oren tijdens Grasnapolsky! We adviseren om gehoorbescherming te dragen. Oordopjes zijn verkrijgbaar bij de balie bij de bolkokers.

Merchandise
Ook dit jaar verkopen we Grasnapolsky-merchandise met de prachtige ontwerpen van onze vormgever Nick Liefhebber. Je favoriete nieuwe shirt, trui, muts, beker en meer haal je bij de balie bij de Bolkokers. Achteraf zal het mogelijk zijn om overgebleven merch te bestellen via de website.

Eten & drinken
Het is niet toegestaan eten & drinken mee te nemen naar de Fabriek. Wel mag je een kleine drinkfles (bijvoorbeeld een dopper) meenemen gevuld met water. Heb je om medisch redenen eten bij je? Meld het van te voren via info@grasnapolsky.nl.

Gevonden voorwerpen
Iets kwijt? Bekijk onze gevonden voorwerpen pagina om te kijken of het gevonden is.

Toegangsleeftijd
Er geldt geen minimum adviesleeftijd. Minderjarige bezoekers dienen te worden begeleid door een verantwoordelijke meerderjarige. Grasnapolsky is daarentegen geen kinderfestival en faciliteert daar ook niet in. Kinderen meenemen mag, maar raden wij niet aan. Bezoekers onder de 18 jaar krijgen een <18-polsbandje in verband met de algemene alcoholregels.

Roken
Het is verboden om binnen te roken. Buiten is roken toegestaan op de daarvoor aangewezen plaatsen. Denk hierbij aan het milieu en gooi je sigaretten niet op de grond, maar in de asbak of uit in de prullenbak. We verkopen geen sigaretten.

Drugs
We hanteren een zero tolerance beleid als het gaat om drugs. Het is volgens de Nederlandse wet verboden om illegale middelen als drugs bij je te hebben of te verhandelen. Politie en organisatie hebben het recht bagage en auto’s hierop te doorzoeken.

Fotograferen
Het is niet toegestaan professionele foto-, film- en/of andere opnameapparatuur het festivalterrein mee op te nemen. Foto’s maken met je telefoon of gewone camera mag natuurlijk wel. Let erop dat je de flitser uitzet. Dit kan vervelend zijn voor de artiesten en andere bezoekers.

Respect voor de omgeving
Fabriek De Toekomst wordt omringd door zo’n zestig huizen. We vragen je dan ook om rekening te houden met de buren en ze zo min mogelijk tot last te zijn. We vinden het belangrijk respectvol om te gaan met het gebied waarin we te gast zijn.

Een leuk festival voor iedereen
We willen dat iedereen Grasnapolsky op zijn/haar best kan beleven. Het festival moet een veilige omgeving zijn voor crew, artiesten en publiek waarin iedereen wordt behandeld met gelijkwaardigheid en respect. Wij willen er zeker van zijn dat Grasnapolsky vrij blijft van vooroordelen, discriminatie, intimidatie en pesterijen. Daarom hanteren wij een zero tolerance beleid tegenover alle vormen van gedrag waarin er schade wordt toegebracht aan de waardigheid van de ander. Melding maken van ongewenst gedrag? Dit kan bij de infobalie in de bolkokers. Op het festivalterrein is ten alle tijden een vertrouwenspersoon beschikbaar die je kunt inschakelen.

Aansprakelijkheid
Grasnapolsky kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijk letsel en/of verlies of beschadiging van goederen. Ook verwijzen wij naar de algemene voorwaarden op de website. Parkeren is op eigen risico.

Toegankelijkheid
De Toekomst is goed toegankelijk voor personen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Op een enkele uitzondering na kan de complete fabriek bezocht worden. Heb je vragen over toegankelijkheid en ondersteunende faciliteiten? Mail ons via info@grasnapolsky.nl.

EHBO
Er is EHBO aanwezig op het festival, bekijk de plattegrond voor de locatie.

De Fabriek

De Toekomst
Opgetrokken uit dieprode bakstenen, steekt de oude strokartonfabriek De Toekomst fel af tegen de groene weides van het Groningse landschap. Dit vroeg-industriële complex, dat aan het begin van de vorige eeuw werd opgericht, bood bijna zeven decennia lang plaats aan noeste arbeid en speelde een centrale rol in de florerende strokartonindustrie in Groningen. Lees hier meer over De Toekomst.

Adres
Fabriek De Toekomst
Scheemdermeersterweg 37, 9679 TP Scheemda

Duurzaamheid

Grasnapolsky heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel staan. Zo scheiden we afval in samenwerking met Virol, werken we met hardcups, kopen en huren we zoveel mogelijk lokaal in om transport te beperken, richten we het terrein in met tweedehands meubels en gebruiken we gerecycled karton in de aankleding. Het festival hergebruikt de gemaakte aankleding ieder jaar en vult het aan met zoveel mogelijk hergebruikte materialen. Daarnaast bieden wij onze bezoekers bustickets aan, zodat deze zoveel mogelijk met het openbaar vervoer naar het festival komen. Op diezelfde manier pakken het team en de vrijwilligers zoveel mogelijk de trein en carpoolen we waar nodig.

Catering
Ook in de catering proberen we duurzame keuzes te maken. Zo is de catering, zowel voor publiek als voor crew en guests, 90% vegetarisch en veelal voorzien van lokale, biologische producten. Daarnaast is het wegwerpservies van de foodtrucks biologisch afbreekbaar. We vragen artiesten hun eigen drinkfles mee te nemen en verschaffen watertaps in de backstage, in plaats van de gebruikelijke waterflesjes.

Sustainability manager: mogelijkheden voor de toekomst
Uiteraard willen we altijd meer en beter. Iets dat gelukkig ook steeds beter mogelijk is met nieuwe technologieën en economische haalbaarheid. Onze sustainability manager richt zich dan ook op de vraag hoe we onze ecologische voetafdruk nog meer kunnen verkleinen en meetbaar kunnen maken. Hieronder valt ook het voorlichten van onze bezoekers en het terug laten komen van het onderwerp tijdens ons festival.

Wat kan jij doen?
Ook jij als bezoeker kunt je steentje bijdragen aan de verduurzaming van Grasnapolsky. Probeer bijvoorbeeld in het reizen naar Grasnapolsky, zo veel mogelijk te carpoolen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. We bieden busvervoer aan tussen station Groningen en het festival. Daarnaast help je ons door je afval te scheiden, we hebben hier hele handige prullenbakken voor, en de omgeving schoon te houden. Denk er bijvoorbeeld aan je sigaretten niet zomaar op de grond te gooien, maar in de daarvoor bestemde bakken.

Corona

Op dit moment mogen festivals plaatsvinden zonder aanvullende maatregelen. Wel houden we ons aan de adviezen van de overheid. Test je positief? Blijf dan thuis. Als de adviezen of maatregelen van de overheid veranderen, laten we via onze socials en website weten wat dit betekent voor jouw bezoek aan Gras. Grasnapolsky heeft een no return policy. Mocht je positief testen, kunnen wij je aankoopbedrag niet retourneren.

Contact

Bezoekers
Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur een mailtje naar info@grasnapolsky.nl

Pers en accreditatie
Interesse om over Grasnapolsky te schrijven of langs te komen voor een verslag tijdens het festivalweekend? Neem contact op met Nikki de Beer (Marketing & PR) via nikki@grasnapolsky.nl voor meer informatie.