North meets West: niet het kind van Kim en Kanye, maar de fijnste acts uit Groningen en Rotterdam. Onder de naam Gronings Goud, Rotterdams Raak staan er dit jaar vier spoken word artists op Grasnapolsky die in het normale leven maar liefst 250 kilometer van elkaar verwijderd zijn. Maar nu bij elkaar op Gras, in het hoge Noorden:
Elten Kiene en Amara van der Elst uit Rotterdam, en Rosa van Bommel en Myron Hamming uit Groningen
Elten Kiene
Als voormalig lid van hiphopcollectief BrandWerk weet Elten Kiene als geen ander hoe je woordkunst als instrument moet inzetten. Niet alleen creatief, maar ook maatschappelijk. Bekijk zijn audiovisuele voordracht Ik Weet Het Niet, en je zal je herkennen in de kwetsbaarheid, misschien zelfs gegrepen worden door zijn rauwe openhartigheid. Naast zijn eigen werk richtte Kiene het platform Woorden Worden Zinnen op, ontving hij de Cultuurprijs Zuid-Holland en verrijkt hij brede publieken en jonge poëzieperformers met zijn performances en workshops. Ook op Grasnapolsky 2021!
Myron Hamming
Myron Hamming liet zijn baan voor wat het was en werkte hard om stadsdichter van Groningen te worden. En het lukte nog ook. Met televisie-optredens en een eervolle rol als ambassadeur van de vrijheid. Daarnaast werkte hij samen met zowel het Noord Nederlands Orkest als het Metropole Orkest, ontving hij de Martin Luther King spoken word-prijs, en maakte dit jaar voor de gelijknamige korte video van Grasnapolsky zijn gedicht We zagen lichtpuntjes in de verte en noemden ze Toekomst. Deze zomer is Hamming terug om ons weer verder te verrijken met toekomstdromen.
Rosa van Bommel
Het is mooi dat we hier weer zijn, en dat vindt Rosa van Bommel ook. De achttienjarige Groningse muzikant/schrijver/gedachtedwaler speelt graag met taal om grootheden te bevragen. Maar nooit zonder liefde voor poëzie, filosofie en leven in haar achterhoofd. Haar eerste single Nachtdans droop het afgelopen jaar van nostalgie en verlangen naar een zorgeloze tijd, en nu lijkt het erop dat deze plaat zijn eigen sentiment weer in realiteit kan veranderen. Op een mooie zomer vol inspiratie en een gevoel van oneindigheid.
Amara van der Elst (foto boven)
Iedereen heeft een verhaal te vertellen, maar niet iedereen heeft de middelen om dat te doen. Amara van der Elst luistert naar wat er in haar omgeving resoneert en zet deze verhalen om in woorden en bewegingen op het podium – haar zelfbenoemde thuis. Ieders verhaal is de moeite waard om na te vertellen, bewees dit negentienjarige talent maar al te goed op De Dam afgelopen mei. Bewust van verleden, wijzer in het heden, op naar de Toekomst: Amara van der Elst is op Gras ‘21 om haar werk voor te dragen.