Grasnapolsky kijkt terug op succesvolle eerste editie in Fabriek De Toekomst

Lieve bezoekers van Grasnapolsky 2019. Afgelopen weekend namen we voor de zevende keer een duik in een nieuw onontdekt stukje Nederland. Voormalig strokartonfabriek de Toekomst was het indrukwekkende toneel voor nieuwe muziek, bijzondere kunst en expedities. Na vijf jaar zendstation Radio Kootwijk als thuisbasis te hebben gehad, was dit onze eerste editie in Scheemda, Noordoost-Groningen. De nieuwe omgeving en bijbehorende geschiedenis waren daarbij grote inspiratiebronnen voor de invulling van het festival.

Op vrijdagavond werd de fabriek nieuw leven ingeblazen door lichtkunstenaars Blauwe Uur. In de videoprojecties op de gevel van de fabriek werd het graan geoogst en kwamen de machines weer op stoom. Dit spektakel werd afgesloten met een exclusieve bewerking van Drs. P’s klassieker Oost-Groningen, live vertolkt door De Likt en Lucky Fonz III. Het bleek een perfect startschot voor een weekend vol feestgedruis dat de fabriek drie dagen lang in haar greep hield.

Ook de rest van het weekend werd de verbinding met Groningen in het programma opgezocht. Zo barstte zaal Bolkokers bijna uit haar voegen toen publiekslieveling Karel het podium overnam en wist Marlene Bakker het publiek te betoveren met een intieme sessie in de Scheemder kerk. Daarnaast kon men met het kunst- en expeditieprogramma op bezoek bij Groningse boeren, was het mogelijk Groningse aardbevingen lijfelijk te ervaren door middel van The Intimate Earthquake Experience en werden er in het Jenevercafé lezingen gehouden over o.a. het Groningse communisme en de Graanrepubliek. Verder leerden de bezoekers meer over de voormalige invulling van de strokartonfabriek tijdens De hoogtijdagen van de Toekomst: een expeditie onder leiding van twee vakmannen uit de kartonindustrie.

Het muziekprogramma bestreek vele genres en regio’s. Zo had Grasnapolsky wederom een Rotterdams tintje: On Track Agency organiseerde een feest dat de Hakselaar letterlijk op haar grondvesten deed trillen. Het programma was gevuld met optredens van onder meer Het GezelschapPAKVIS en Dwayne Franklin & Daddy Jacob, de nieuwe projecten van de heren van De Likt. Ook was Vlaanderen erg goed vertegenwoordigd op het programma. Jan Verstraeten kwam naar voren als een van de grote ontdekkingen van deze editie en ook BeraadGeslagenSONS en Charlotte Adigéry maakten veel indruk bij het publiek. Met acts als YĪN YĪNJay-WayAmy Root en Winterdagen liet Grasnapolsky een rijk palet aan geluiden horen.

Er is dit weekend geschiedenis geschreven in Fabriek De Toekomst, terwijl Grasnapolsky ook heeft bewezen zonder Radio Kootwijk te kunnen bestaan. Met de verhuizing heeft het festival haar doel bereikt: een prachtige nieuwe locatie met veel bijzondere ruimtes zoals het Ketelhuis, de Bolkokers en de Machinekamer, die allen in de festivalbestemming een mooi eigen karakter kregen en het publiek iets nieuws te ontdekken boden. Om de zevende editie van Grasnapolsky te kunnen realiseren bedankt het festival al haar vrijwilligers en medewerkers, de omwonenden van Fabriek De Toekomst en alle sponsoren.

We hopen dat jullie er ontzettend van hebben genoten en hopelijk zien we jullie volgend jaar allemaal weer terug!

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen