Wie de grens van Noord-Nederland passeert en de Duitse deelstaat Nedersaksen inrijdt, ontdekt dat taal in het grensgebied veelzijdig is. Op de landsgrens wordt vaak zowel Nederlands als Duits gesproken, maar ook streektalen klinken er. Voor Grasnapolsky was het in 2023 aanleiding om te onderzoeken of regionale taal onderdeel kan worden van de hedendaagse kunst- en muziekprogrammering. We zitten als festival vlakbij de Duitse grens. Dat was natuurlijk heel handig als we boodschappen moeten doen, maar verder wisten we relatief weinig over het grensgebied. Aandacht voor cultureel en industrieel erfgoed in Groningen hadden we wel, maar immaterieel erfgoed was redelijk onbekend terrein. Dit veranderde met Het Grensland, een artist-in-residency voor Nederlandse en Duitse dichters met speciale aandacht voor streektaal.
Dit jaar namen deel aan Het Grensland: Mire Buthmann, Micha Ebeling, Richard Nobbe, Hannan van Rooij, Vlinder Verouderen en Jorine Witte. Tijdens de residentie kregen ze de kans om te werken aan hun materiaal en waren er workshops van experts op het gebied van performance en (streek)taal. Zo schoof zangeres Marlene Bakker aan, die recent haar nieuwe single ‘Zo-as beloofd’ uitbracht en in september kwam met haar nieuwe album Oaventuren. Onder leiding van regisseur Theo de Groot werkten de zes dichters aan een gezamenlijke performance die zondagmiddag op ‘Gras’ in premiere ging.
Het Grensland wordt ontwikkeld in samenwerking met NOORDWOORD, Centrum Groninger Taal & Cultuur en het Emsländische Landschaft en Ostfriesische Landschaft in Duitsland. Het project wordt ondersteund door het Europese Interreg-programma, Nederlands Letterenfonds en de provincie Groningen.
Grasnapolsky ontvangt een Europese subsidie (Interreg) voor het artist-in-residency project Het Grensland. Het doel van de Interreg-regeling is om Europese samenwerking te stimuleren en grensbarrières tegen te gaan. Interreg programma’s zijn een onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het Nederlands Letterenfonds en Provincie Groningen dragen ook bij aan de ontwikkeling en voortgang van het unieke artist-in-residency project op gebied van poëzie en taal, waar sinds 2023 zowel Duitse als Nederlandse dichters aan deelnemen.