Dit is het kunst- en expeditieprogramma van Grasnapolsky 2022

Tijdens de expedities word je aan de hand van het thema ‘Gaan tot het Licht’ meegenomen door de fabriek én de omgeving. In de meest toffe ruimtes van De Toekomst kun je dit jaar met een lekker drankje onderuitzakken en genieten van veroverende woorden en dans. 

In de Bolkokers vind je de kunstbalie waar je met de gezelligste vrijwilligers kan kletsen, discussiëren en filosoferen over de kunst en waar je ook jouw ticket kan halen voor de unieke Gras-expedities. Wil je meer weten over de fabriek van het welbekende duo Frits & Andries of laat je je door Peergroup meenemen langs de Huilende Bruiden? In diezelfde ruimte staat een podium waar je niet alleen kan loungen bij de muziek van de DJ’s en kan luisteren naar inspirerende talks, maar ook verrast kan worden door de bewegingen van het danscollectief van Sanne Clifford en Talitha Schiffer of het Groningse X_YUSUF_BOSS

Verscheidene spoken word artiesten, zoals Elten Kiene in samenwerking met Ruben Cruz, zullen plaatsnemen op het podium om de stiltes hoorbaar te maken. Altijd nieuwsgierig geweest naar de relatie tussen de Randstad en Groningen? De deelnemers van het spoken word uitwisselingsproject ‘Gronings Goud, Rotterdams Raak’ hebben dit de laatste weken onderzocht en zullen hun werk voordragen op het podium van de Kunstsmederij. Gronings Goud, Rotterdams Raak is een samenwerking tussen Grasnapolsky en het Nederlands Letterenfonds.

Voor het kunstprogramma zijn verschillende kunstenaars al maanden bezig met ingenieuze installaties, visuals en projecties die alle zintuigen triggeren. Bekijk hieronder meer over alle expedities.

Deze expedities staan je te wachten

Expeditie: Huilende Bruiden
Tijdens de luisterwandeling Huilende Bruiden beluister je het verhaal van documentairemaker Tom Tieman. De wandeling voert langs de Hamdijk bij Bad Nieuweschans waar enkele Oldambtster boerderijen staan. Huilende Bruiden is een persoonlijke zoektocht die voert langs boerderij-eigenaren, historici en erfgoedbewakers. Wat bewaren we en wat niet? En wat laten we achter voor latere generaties? Een luisterwandeling over erfgoed, vergankelijkheid en de noodzaak van bewaren. Meer informatie.

Wanneer: Zaterdag en zondag om 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 & 16:30 uur
Duur: +/- 120 minuten
Je wordt opgehaald bij het verzamelpunt

Let op: Het wordt een forse wandeling van 5 km. Zorg dus voor goede (wandel)schoenen. Je wordt per pus vervoerd, hiervoor is een mondkapje verplicht. Bij terugkomst dien je weer een coronatestbewijs te laten zien. Zorg er dus voor dat die niet verlopen is!

Reserveer deze expeditie >

Expeditie: Door De Toekomst / Terug in de Tijd
Frits en Andries nemen je mee de nissen en hoeken van de fabriek in en delen de bijzondere verhalen van de strokartonfabriek. Je hoort en ontdekt alles over de geschiedenis van De Toekomst. Luister naar hun verhalen en hoor hoe er in de fabriek werd gewerkt en geproduceerd. De enige expeditie ter wereld waarbij je zowel door De Toekomst als het verleden loopt! Meer informatie.

Wanneer: Zaterdag en zondag om 14:00, 15:30 & 17:00 uur
Duur: 45 minuten

Je wordt opgehaald bij het verzamelpunt

Reserveer deze expeditie >

Deze kunstwerken kun je bezoeken

Voor het kunstprogramma zijn verschillende kunstenaars al maanden bezig met ingenieuze installaties, visuals en projecties die alle zintuigen triggeren.

Kunst: Blauwe Uur
Blauwe Uur is geen onbekende naam op Grasnapolsky. Eerder projecteerden ze op de gevels van De Toekomst en waren daarmee vorig jaar ook onderdeel van de online productie ‘Lichtpuntjes’. Met het thema van deze editie ‘Gaan tot het licht’ kunnen ze wel uit de voeten. Immers, ze zitten er op. Zowel binnen als buiten zul je hun werk tegenkomen. Meer informatie.

Kunst: Touch of Time
Het kunstwerk ‘Touch of Time #2 Unwind’ is een vervolg op een kunstwerk dat Lambert Kamps eerder heeft gemaakt voor het Amsterdam Light Festival. Het bestaat uit dertig lichtelementen die gezamenlijk de setting vormen van een digitale klok. Behalve de exacte tijd geeft het ook grafische patronen weer die de stedelijke beeld van de omgeving weerspiegelen. Het kunstwerk speelt met onze persoonlijke beleving van tijd, deze wordt versneld, gespiegeld, af of opgeteld en in positief of negatief weergegeven.

Locatie: Machinekamer

Performance: Crossing Currents
Hoe flexibel kun je je op blijven stellen in een steeds veranderende omgeving? In ‘Crossing Currents’ tonen makers Sanne Clifford (choreograaf en danser) en Talitha Schiffer (‘architect’/beeldend kunstenaar) het contrast tussen de dynamische, maar ook kwetsbare kant van vier dansers en de veranderende landschappen van in elkaar passende beeldende objecten. Steeds weer wordt hen gevraagd: hoe ga je om met deze situatie? Beweeg je mee, of vecht je liever tegen het gewicht of de obstakels om je heen?

Locatie: Bolkokers

Kunst: The time is NOW
Thijs Kelder wil de grenzen verleggen van het eeuwenoude ambacht van glas-in-lood met innovatieve technieken en eigentijdse ontwerpen. Het verhalende deel in dit werk is erg belangrijk. Door middel van iconografie, grafische vormen vertelt hij een verhaal dat gaat over de toekomst, de staat van de wereld, het nachtleven, maar ook het begrip tijd. No time to waste…gaan tot het licht!

Locatie: Dynamoruimte

Kunst: Perpetual
Is het een amoebe, een zeppelin, een zeediertje of een magnetisch veld? Een lichtpunt is een punt waar op je je kan richten maar als je eenmaal in de buurt bent verplaats het naar verderop. Een oneindige cyclus.

Performance: LÍX / AFAR
Vanuit de overtuiging dat je geschiedenis niet iets is wat achter je ligt, maar in je is opgeslagen, verkent choreograaf Mohamed Yusuf Boss zijn bi-culturele achtergrond. Hij keert terug naar de Somalische gemeenschap in Groningen en Emmen waar hij is opgegroeid. Daar gaat hij in gesprek met de oudere en de jongere generatie en met zijn moeder, die de brug is naar de achtergebleven familie in Somalië. Deze ontmoetingen resulteren in LÍX, een multimediale dansvoorstelling waarin Mohamed het gefragmenteerde zelf ontrafelt.

Locatie: Bolkokers

Kunst: In Between: bite the bullet
Het werk wat te zien zal zijn tijdens Grasnaposky 2022 maakt deel uit van het doorlopende artistiek onderzoek van Rijff naar het grijze gebied tussen het twee- en driedimensionale. Ronddwalen in een onmogelijke ruimte, wat zijn de grenzen van de fysieke werkelijkheid, en kunnen we daar overheen stappen? De kunstinstallatie van Anna-Lucia Rijff triggert een state of mind waarin veel meer mogelijk is dan in die fysieke werkelijkheid. Het roept de vraag op wat het precies ís, dat gebied waarin ons brein eindeloos rond lijkt te kunnen dwalen, terwijl ons lichaam daar niet toe in staat is. Anna-Lucia liet zich inspireren door onder andere de Penrose Stairs en de Trappenhuizen van M.C. Escher. Stap in een onmogelijke wereld, waar je gevoel voor ruimtelijk inzicht een loopje met je neemt.

Locatie: Verzendlokaal

Kunst: Defect
Diep in de machinekamer van de Toekomst vind je flikkerende lichten en trillende bas. De installatie Defect is gemaakt van E-waste; voor dit moeilijk te recyclen en vaak giftige afval is nog geen goede oplossing gevonden, ondanks dat we er steeds meer van produceren. Midden in het erfgoed van de Toekomst zet het ons voor een keuze over het nalatenschap van ónze tijd: vermijden we het probleem, of gaan we het aan? Defect is een ontdekkingstocht van materialen die we normaal gesproken weggooien. Wanneer je het bekijkt uit een onverwachte hoek, blijkt ook daar nog nieuw licht in te vinden.

Locatie: Machinekamer

Meld je aan / tickets voor de expedities

Om aan de expedities te kunnen deelnemen, heb je een ticket nodig. Deze kan je hierboven reserveren. Indien je deze tickets online hebt gereserveerd, dien je ze uiterlijk een half uur voor aanvang van de expeditie bij de Kunstbalie op te halen.

Heb je geen tickets gereserveerd, wees dan niet getreurd! Voor iedere activiteit zijn er namelijk een aantal tickets achtergehouden. Deze kunnen worden opgehaald bij de Kunstbalie (maximaal twee per persoon). Hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ook de gereserveerde tickets die niet (op tijd) zijn verzilverd, komen een half uur voor aanvang van de desbetreffende expeditie weer vrij. Blijf het dus vooral proberen, want wie weet heb je geluk.

Kijk bij de kunstbalie voor de actuele vertrekpunten.

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen