REMY. X ARO X Myron Hamming X Blauwe Uur

Zaterdag Muziek Kunst

In maart dit jaar, de oorspronkelijke datum van Grasnapolsky 2021, lanceerden we het videoproject ‘We zagen lichtpuntjes in de verte en noemden ze Toekomst’. Een bijzonder project in een bijzonder jaar. Nu is de toekomst hier. Grasnapolsky gaat plaatsvinden. Speciaal hiervoor maken we een uitgebreidere live-versie van het videoproject, waar je tijdens het festival bij kunt zijn. Groninger stadsdichter Myron Hamming schrijft een nieuw gedicht, Blauwe Uur maakt er een visueel spektakel van op de muren van Fabriek de Toekomst en REMY zorgt voor kippenvel met zijn robotorkest ARO. Geloof ons: hier wil je live bij zijn.

REMY. X ARO

Harpist Remy (van Kesteren) stond in 2019 al op Grasnapolsky en betoverde ons daar met zijn muziek en creativiteit. Een aantal jaar geleden leerde hij Jurjen Alkema (van Blauwe Uur) kennen op Into The Great Wide Open. Daar ontstond er gelijk een creatieve klik tussen de twee. Jurjen ontwikkelde een Robotorkest, het ARO, dat bestaat uit kleine instrumentjes die zichzelf kunnen bespelen door elektromagneten die met een stampertje tikken op alledaagse voorwerpen. Een perfecte toevoeging aan de muziek van Remy. “Ik heb het Robotorkest perfect kunnen aanpassen op mijn optredens, die niet langer solo zijn met alleen mijn harp. Het Robotorkest kan deels op zichzelf staan en deels kan ik er invloed op uitoefenen door op mijn synthesizer en harp te spelen.’ aldus Remy.

Blauwe Uur

Audiovisueel kunstenaarscollectief Blauwe Uur is altijd een hoogtepunt van de line-up van Grasnapolsky. Het drietal, bestaande uit Jurjen Alkema, Jos Agasi en Andrea Dröes maakt (audio)visuele ervaringen, die de ruimtes waarop ze projecteren compleet veranderen. Eerder sloten ze de laatste editie op onze vorige festivallocatie Radio Kootwijk op magische wijze af en openden ze een jaar later de deuren van Fabriek de Toekomst met hun projecties.

Myron Hamming

Myron Hamming liet zijn baan voor wat het was en werkte hard om stadsdichter van Groningen te worden. En het lukte nog ook. Met televisie-optredens en een eervolle rol als ambassadeur van de vrijheid tijdens het Bevrijdingsfestival 2021. Daarnaast werkte hij samen met zowel het Noord Nederlands Orkest als het Metropole Orkest en ontving hij de Martin Luther King spoken word-prijs.

Dit project komt tot stand dankzij bijdragen van het Fonds Podiumkunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Foto door Niels Knelis. 

<< Terug naar programma