MODDERVRETERS // GRASGEVOERD

Duurzaam eten betekent houdbaar en liefdevol omgaan met het landschap om je heen. Thuis is de plek waar grond is om te eten, en grond om te blijven. Net als in lokale groenten, fruit, granen en vis schuilt er ook in lokale dierlijke producten een antwoord op de duurzaamheidsvragen van onze tijd. 

Ganzen zijn ware moddervreters: ze grazen op landbouwgrond van Den Helder tot Esjberg. In ons Waddengebied liggen landingsbanen waar de lange vlucht uit exotische oorden eindigt. De geboortegrond is het slik, de akker en het weideveld: het gras is hun thuis.

De lokale jager bewaart balans tussen mensen, natuur en wild in onze leefomgeving, hoewel regelgeving de verwaarding van dit prachtige dier lijkt te ondermijnen. De jager mag de borsten en bouten schoonmaken, maar niet zomaar verkopen of weggeven. De weg naar de consument lijkt mijlenver. Ware jagers zijn verplicht het geschoten tableau te eren, maar hoe eervol is de onnodige maar noodgedwongen verspilling van duizenden biefstukken? Zelfs in de groene container zijn ganzen niet welkom, waardoor overschot samen met alle vakkennis dreigt te belanden in ondankbare moddergraven. Zijn ganzen niet het nieuwe vee, dat je niet hoeft te houden maar wel duurzaam kunt eten als onderdeel van je lokale dieet? 

MODDERVRETERS // GRASGEVOERD is een culinaire introductie in het verhaal van de overdadig aanwezige vogel, vanuit de wens om geschoten wild uit onze omgeving een zinniger perspectief te bieden. Omdat een diversiteit aan lokaal voedsel een sleutel is tot een dieet dat de wereld niet belast, kunnen we bijna niet om de gans heen. In De Machinekamer van De Toekomst nemen De Wilde Slager, de jager en de boer je mee op jacht naar het ware verhaal van de wilde Groninger grond.

Locatie: De Machinekamer
Ticket: €42,50 incl. brood, tafelwater, amuses, zes gangen en koffieservies
Ciderpairing en losse dranken ter plaatse verkrijgbaar

Vrijdag 8 maart om 19:00 uur
Zondag 10 maart om 19:00 uur
Duur Ong. 75 minuten
Chef De Wilde Slager, Groningen (bezoek de winkel!)

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen