Lynn en Gijs experimenteren met de manier waarop kunst wordt gepresenteerd. Een galerie binnen stappen kan best spannend zijn als je nog geen doorgewinterde kunstverzamelaar bent. Ook de prijzen kunnen nogal overweldigend zijn. Daarom bedachten ze iets nieuws! Ze nemen je mee in de wereld van de kunst zonder dat het moeilijk wordt. Net zoals je op festivals nieuwe bands ontdekt, kun je in de pop-up kunstgalerie kunstenaars ontdekken. De kunstenaars bieden ze een laagdrempelig platform, een nieuwe plek om werk te presenteren én te verkopen zonder commissie. Zodat de kunstenaars de opbrengsten volledig kunnen gebruiken voor hun eigen ontwikkeling.
Wat kun je verwachten? Als galeriebezoeker kun je rustig genieten van je drankje, even wegdwalen, naar muziek luisteren, een hapje eten en vervolgens terugkeren naar de Kunstsmederij. Het hoogtepunt? Verliefd worden op een kunstwerk en zo de getalenteerde kunstenaars sponsoren en jezelf dat ene mooie werk gunnen.
Kunstenaars:
Sinne Brink
Sinne Brink is een beeldend kunstenaar uit Noord-Nederland. Ze houdt zich bezig met de belachelijkheid van de wereld en alles wat daarbij komt kijken. Met een humoristische tint in elk werk komt haar visuele beeldspraak, die hysterische archetypen en ironische interpretaties van hedendaagse beelden laat zien, aan het licht. Haar kunst komt vaak voort vanuit verwarring en liefde voor mensen, de wereld en het vak zelf. Het komt uit een plek van: “Wat ben ik in godsnaam aan het doen? Dit is fantastisch, I love it.”
Dagmar Stap
In de huidige consumptiemaatschappij is alles snel en tijdelijk en wordt onze afvalberg steeds groter, maar bij Dagmar Stap krijgen oude verpakkingen, bonnetjes en tijdschriften een eeuwig bestaan. Ze zet met haar textiele technieken dagelijkse voorwerpen in een nieuw licht. Daarmee staat in haar werk een bijzondere tegenstelling centraal: eenmalig gebruik tegenover het tijdrovende werk van het borduren of tuften. Waardeloos afval als kostbare kunst.
Jurjen Galema
Jurjen Galema maakt zachte sculpturen van textiel en daarmee creëert Galema werelden met buitenissige figuren met intrigerende verhalen, en interactieve elementen. Gender, identiteit, kitsch, populaire cultuur en obsessies zijn thema’s die worden onderzocht en op eigen wijze vertolkt. Op het eerste gezicht lijken de sculpturen een vrolijk geheel: ze zijn kleurrijk, nodigen uit om aan te raken en meer dan eens verschijnen ze in een luchtige setting, het nachtleven bijvoorbeeld. Toch zijn de uitgebeelde narratieven niet altijd van een luchtige aard. Thema’s als verslaving, het menselijk lichaam en seksualiteit worden vaak uitgebeeld. Zachte stoffen en objecten zorgen voor interessant contrast met de ‘volwassen’ thema’s.’
Instagram
Jhonie van Boeijen
Jhonie van Boeijen groeide op tussen de winkelstellingen en de prijskaartjes doordat haar ouders een speelgoedwinkel hadden. Al vanaf jonge leeftijd voelde ze zich aangetrokken tot de kleuren en de ontwerpen van de verpakkingen. Later begon ze deze aantrekkingskracht ook op te merken in andere winkels, voornamelijk in supermarkten. In de afgelopen jaren is ze zich gaan verdiepen in de psychologie, sociologie en filosofie van het consumentisme, maar ook in gastronomie, voeding en voedingspsychologie. Via haar schilderijen gaat ze het gesprek aan over individualiteit en identiteit en ze geeft daarbij ook de mogelijkheid om het consumentisme vanuit een andere invalshoek te bekijken. Producten kunnen ons heel persoonlijke dingen vertellen over de consument: wat er die avond gegeten wordt, wat diens achtergrond is, financiële status, voedingspatroon, hoe duurzaam de consument is en zelfs uit hoeveel personen het huishouden bestaat. Hierdoor kunnen we naar de producten kijken als een soort persoonlijkheidskenmerken, die ook een portret van de consument gaan vormen.
Lin-Shi Kok
Een hoofd wordt opgetild, maar wacht… het hoofd heeft helemaal geen lichaam! Er zijn eindeloos lange tongen, kronkelend op zoek naar verbinding. Ze raken elkaar! Is dat niet fijn! In het werk van Lin-Shi Kok staat altijd de relatie tussen mensen in het middelpunt. Die relaties zijn soms heel fijn en soms ook wel een beetje eigenaardig. Één ding is zeker: het werk gaat altijd over geborgenheid en verbintenis, steeds die wanhopige zoektocht naar verstrengeling en ergens bij willen horen. De humor en de verbintenis hebben een rafelrand, een schurend contrast tussen zachtheid en complexiteit.
Shiva Miryektah
Bestaat de werkelijkheid ooit zonder verslaafd te zijn aan de stevige greep van de illusie?
Shiva Miryektah is een Iraanse kunstenaar, momenteel woonachtig in Groningen. Momenteel zit ze in haar laatste jaar van de Kunstacademie Minerva. In haar onderzoek naar de verweven grenzen tussen realiteit en illusie manipuleert ze de normale observatie gewoonten en buigt ze ons begrip van wat het oog ziet en de geest interpreteert. Het oppervlak van het canvas wordt een kwetsbare, maar ook stevige speeltuin voor de geest. Door geometrische abstractie, patronen, persoonlijke markeringen en kleur ontstaat een meerlagige, dynamische reeks optische effecten, die zowel de illusie van beweging als diepte geven. Geïnspireerd door het repetitieve en architectonische karakter van ritme, streeft ze met sequenties en graffiti naar nieuwe manieren om een uitbreiding van de compositorische en grafisch dubbelzinnige ruimte te doorzien.
Merel Wendt
Merel Wendt is illustrator en graficus. Flessen zijn voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron; ze fungeren als personages in haar werk. Als beeldmaker probeert ze haar fascinatie voor hun vorm te visualiseren door hun eigenschappen, zoals vorm, kleur en grootte, te manipuleren. Ze rekt ze uit, blaast ze op en overdrijft ze. Zo wil ze de kijker opnieuw laten kennismaken met de fles als vorm en object. Haar geïllustreerde flessenverzameling begon als afstudeerproject aan de Kunstacademie Minerva genaamd ‘Pfand’, waarin ze haar rol als illustrator en flessen-liefhebber inzette om de onzichtbare flessenverzameling van de Berlijnse statiegeld verzamelaar te visualiseren. Dit mondde uit in een groot vormonderzoek, dat nog steeds loopt. Ze gaat hierin analoog te werk, met technieken als lithografie, zeefdruk, keramiek en potlood.