De-dichterbij-je-bed-show: het verhaal over de aardbevingen in Groningen

Zondag Literatuur 13:30 De Bolkokers

De-dichterbij-je-bed-show

De aardbevingen in Groningen: je leest er wel eens over in de krant of je ziet er op televisie een item over, maar voor veel niet-Groningers voelt het vaak als een ver-van-je-bed-show. Daarom presenteert Grasnapolsky De-dichterbij-je-bed-show om het verhaal over de gaswinning en aardbevingen in Groningen te vertellen. Want hoe erg is het nu eigenlijk? Hoe voelt het om Groninger te zijn en in het aardbevingsgebied te wonen?  En is er een schuldige aan te wijzen voor het leed van de inwoners van het aardbevingsgebied? 

Presentator Wilbert van de Kamp en muzikant Eva Waterbolk gaan erover in gesprek met bewoner Jacobien Mansholt, geestelijk verzorger Marjo van Bergen, onderzoeker Mariëlle Gebben en een Tweede Kamerlid Sandra Beckerman. Zij hebben allemaal hun eigen verhaal over deze kwestie die Groningen al ruim tien jaar (!) in zijn greep houdt. 

Presentatoren
Wilbert van de Kamp woont in Hornhuizen, helemaal in het noordwesten van Groningen. Groningen is zijn grootste liefde. Hij presenteert talkshows zoals De Linkse Mannen lossen het op en is oprichter van Omapost. 

Eva Waterbolk is muzikant en heeft een zwart gevoel voor humor. Daarnaast is ze kunsthistoricus. 

Gasten
Jacobien Mansholt woont in het aardbevingsgebied en heeft een huis met schade. Daarnaast werkt ze voor een projectontwikkelaar in de stad Groningen. 

Marjo van Bergen is geestelijk verzorger in het aardbevingsgebied, waar ze bewoners begeleidt die geestelijk in de knel komen te zitten. 

Sandra Beckerman is tweede kamerlid voor de SP. Ze zet zich in om het leed dat door de aardbevingen en het beleid eromheen is aangericht op te lossen. 

Mariëlle Gebben schreef samen met Wim Derksen een boek over de aardbevingen getiteld: Groningen en de bevingen: hoe kennis beleid nauwelijks beter maakt. 

<< Terug naar programma