16.30 - 17.15

De Machinekamer

De Aarde Beeft – In gesprek met Winfried Baijens

Heb jij de documentaireserie De Aarde Beeft met Winfried Baijens gezien? Op Grasnapolsky neemt Winfried je live opnieuw mee in het verhaal van de Groninger Grond en gaan we met elkaar in gesprek. Tijdens deze talk nemen Winfried en Wilbert van de Kamp je mee op een fascinerende reis door de rijke geschiedenis van Groningen, geïnspireerd door de verhalen uit de docuserie. Van de legendarische dagen van de Graanrepubliek tot aan de gebeurtenissen rondom de communistische bewegingen.

Het publiek wordt tijdens het praatprogramma uitgenodigd om opnieuw de ziel van Groningen te ontdekken en te begrijpen waarom het thema van festival Grasnapolsky ‘Grond Om Te Blijven’ zo relevant is. Deze talk gaat verder dan alleen geschiedenis. Het verkent ook de actuele kwesties die spelen in Groningen, zoals gaswinning, culturele identiteit en de veerkracht van de Groningers zelf. Verwacht een boeiend gesprek over Groninger grond.

Hij praat met Fransien Kuiper, Thea Buseman, aardbevingscoach Myléne Piek en Susan Top, oud-secretaris van het Groninger Gasberaad en gedeputeerde van de provincie Groningen. Top maakte grote indruk tijdens haar verhoor door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. 

Winfried Baijens: “Dit is geen regio waar men het hart op de tong heeft. Groningers willen hun problemen zelf oplossen en verwerken. Maar op een gegeven moment knak je toch. Dat vond ik heel aangrijpend om te zien. Nederland is een klein land, en nog zijn we in staat om regio’s als heel ver weg te laten voelen. We hebben het in Nederland goed geregeld zou je denken, maar dat is écht niet overal hetzelfde.”

Wilbert van de Kamp is presentator en herbergier van Wongema in het Groningse Hornhuizen. Hij presenteert programma’s over thema’s als lokaal voedsel, duurzaamheid en plattegrond. Hij is oprichter van Omapost en bekend van de talkshow en podcast De Linkse Mannen lossen het op. In de laatste aflevering van ‘De aarde beeft’ komt ook Wilbert aan het woord over de schoonheid van Groningen.

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen