Als Alles Om Je Heen Trilt: Wilbert van de Kamp

Grasnapolsky vertelt het verhaal van haar locatie en omgeving. Daarbij vinden we het belangrijk om de schoonheid van Oost-Groningen en de fabriek te belichten, maar we willen ook aandacht besteden aan een serieuze zaak: de aardbevingen in de provincie waarvan de impact op het leven van de Groningers regelmatig onderbelicht blijft in de rest van Nederland. Afgelopen jaar presenteerden we daarom al de Dichter-bij-je-bed-show. Onlangs maakten wij met het Grasnapolsky-team een fietstocht door Loppersum, een gemeente die flink getroffen is door de aardbevingen. In Loppersum spraken we ook met bewoners. Hun verhalen raakten ons en graag delen we dit met ons publiek om iets bij te dragen aan de bewustwording. Als onderdeel hiervan publiceren we een serie blogs over de aardbevingen in Groningen. Wilbert van de Kamp trapt af. Vorig jaar presenteerde hij de Dichterbij-je-bed-show. Nu blikt hij terug op het afgelopen jaar.  

Door Wilbert van de Kamp

Ongeveer een jaar geleden presenteerde ik op Grasnapolsky de Dichter-bij-je-bed-show over de gaswinning en aardbevingen. Ook dit jaar is het weer een thema op Grasnapolsky. Een korte – en praktische – update. 

Ik had natuurlijk graag verteld dat er in dat jaar veel veranderd is, maar helaas. Daarin lijkt het gaswinningsdossier veel op de toeslagenaffaire: we weten dat het erg is, maar er verandert weinig. Alles om je heen verandert amper. 

Een beetje een negatief verhaal dus. Maar toch brengt het ons als Groningers wél iets: we zijn niet alleen maar slachtoffer. Het zorgt voor sterke verbindingen en samen optrekken in de uitdagingen die we om ons heen zien. Want tegen wil en dank leven we hier al een beetje in de toekomst: we hebben nu al te maken met de uitdagingen die door klimaatverandering overal een rol gaan spelen. 

En het zet het leven meer op scherp – ook al is dat niet altijd leuk -. Wat is er echt belangrijk? 

Wat er wel veranderd is: door de Parlementaire Enquête over gaswinning is er wel meer aandacht gekomen. Met de presentatie van het rapport van die Enquête, eind februari, komt er hopelijk een eerlijk oordeel over het handelen van bestuurders en bedrijven. En daarmee begint het pas, want dan is het versterken en het herstellen van huizen én schade aan mensenlevens nog lang niet af. 

Met de stijgende gasprijzen (en al het andere om ons heen) worden we ons bewuster van wat onze keuzes voor gevolgen hebben. Het is riskant om ons leven van besluiten die over onze hoofden heen worden genomen af te laten hangen. 

En het is ongelofelijk dat dingen als de toeslagenaffaire en schade door gaswinning in ons land gebeuren. Het is denk ik belangrijk om daarom te kijken wat je kunt doen in zulke situaties. Of hoe je kunt zorgen dat je er meer van op de hoogte bent. Wil jij dat in dit geval ook?

  • Kijk dan deze show terug
  • Onderteken de petitie “Respect voor Groningen” met daarin een aantal eenvoudige eisen rondom het oplossen van de gaswinning-ellende.
  • Voor mij maakte het installeren van de Aardbevingen app een groot verschil om me bewust te zijn van het aantal aardbevingen. Elke notificatie is weer tientallen bezorgde mensen die wellicht schade hebben aan hun huizen. 

PS. Dat het ín de grond zo onrustig is betekent niet dat het op de grond niet leuk is om hier in Groningen te leven. Het is hier prachtig, kom maar kijken (tijdens Grasnapolsky)

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen