Als Alles Om Je Heen Trilt: Lyanne Levy

We zijn ons in het huidige tijdperk bewuster dan ooit van alles om ons heen. Dat vraagt de wereld van ons, maar er groeit ook absoluut een nieuwe generatie op die eerdere generaties met de neus op de feiten drukt. Alles om ons heen is niet vanzelfsprekend. Alles om ons heen wordt duurder, alles om ons heen vraagt om bewustzijn, alles om ons heen vraagt om groener leven, alles om ons heen wordt steeds onzekerder. Alles om de Groningers heen trilt.

Lyanne Levy is journalist en programmamaker. Speciaal voor Dagblad van het Noorden heeft zij zich zeven weken lang volledig gestort op de verhoren van de parlementaire enquête. Zo begon Naschokken – de podcast.

Door Lyanne Levy

Zeven weken lang, vier dagen in de week, elke dag twee of drie – vaak urenlange – verhoren. De planning van de openbare verhoren van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen was bomvol. Hoe moet de gewone mens, met baan, gezin, vrienden, dat volgen, dachten wij, journalisten Bas van Sluis en Lyanne Levy, van te voren. Al die verhoren kijken is niet te doen. Maar het is wel heel belangrijk dat mensen in Groningen en daarbuiten op de hoogte zijn van wat er tijdens de enquête naar buiten komt. Daarom besloten we voor Dagblad van het Noorden een podcast te maken waarin we elke week onder leiding van onze collega Arnoud Bodde de verhoren in een halfuurtje bespreken. 

Zo begon Naschokken – de podcast. 

Zelf lieten we Groningen voor zeven weken achter ons en vertrokken we naar Den Haag om daar iedere dag verslag te doen. Via een liveblog, Twitter en verhalen in de krant hielden we de lezers van Dagblad van het Noorden op de hoogte. En voor wie dat niet allemaal wilde of kon volgen, maakten we op vrijdagavond – als het laatste verhoor van de week was afgelopen – de podcast. We liepen van de enquêtezaal vijf minuten naar de Haagse redactie van NRC – waar we Naschokken mochten opnemen – namen wat te drinken en zetten de koptelefoon op en de microfoon aan. Dan was het tijd voor Arnoud Bodde om ons vragen te stellen en konden wij van wal steken.

Want we hadden wat te vertellen. Dag in dag uit horen hoe het geld veel belangrijker was dan de veiligheid van de inwoners van Groningen, of het ooit nog goed komt met de generatie Groningers die nu zonder vertrouwen in de overheid opgroeit, en het verdriet van betrokkenen zien, doet wat met je. Net als de onverschilligheid van sommige bestuurders en beleidsmakers. 

In de podcast werden we wel eens boos. Of uitten we onze verbazing hardop. Gingen we soms te lang door over een onderwerp. Het was lang niet altijd perfect, maar wel altijd echt. En dat mogen we nu nog eens allemaal live, zonder dat onze technicus de foutjes eruit haalt, voor publiek doen. Festivalgangers van Grasnapolsky, kom maar op met jullie vragen!

Heb jij vragen voor Lyanne en Bas of wil je meer te weten komen over de parlementaire enquête? Stuur jouw vraag in via gaswinning@dvhn.nl en kom langs tijdens de extra opname van Naschokken – de podcast. Zondag 12 maart van 13.45 tot 14.30 uur in De Bolkokers.

0
Bestelling
Er bevinden zich geen producten in je bestellingTerug naar de merchandise
Calculate Shipping
Kortingscode toepassen