Merijn Vrij

Merijn Vrij

Locatie Kartonbaan

Dag Randprogramma

Tijdstip

In de grote hal – de Kartonbaan en de Plakplaats – hangen drie objecten opgebouwd uit karton, speciaal vervaardigd voor Grasnapolsky. Het karton verwijst naar de oude strokartonfabrieken, zoals er zoveel waren in Provincie Groningen in de 20e eeuw en waarvan De Toekomst er één was. De ophangconstructie en de kartonnen basisvorm is in beeldrijm met de symmetrische motieven in de fabriek. Beide zijden van het karton, wit en bruin van kleur, zijn toegepast in het werk. De vormen zijn door stapeling – samenklonteren, zoals ook bij papierproductie gebeurd – dynamische ‘wolken’ geworden. Een energiek gebaar in de hallen waar ooit de dynamiek van de machines en het harde werken zo aanwezig was.

Stro als basismateriaal voor karton is te milieubelastend gebleken. Ook ‘Hang I, II en III’ wordt gerecycled. Eerst via de geluid-, en licht technici van Grasnapolsky: tijdens het festival ligt de uitstraling van het werk in handen van deze kleurkunstenaars. En daarna zal er weer karton van gemaakt worden …

Het karton is circulair materiaal, afkomstig uit afval van de huidige kartonmultinational Solidus Solution met twee vestigingen in Groningen: Oude Pekela en Hoogkerk.

Terug naar overzicht