Info

Over Grasnapolsky

Grasnapolsky is een weekend lang muziek, kunst en expedities op een bijzondere locatie. Het festival zoekt daarbij een gezonde balans tussen bekendere artiesten en nieuwe ontdekkingen. Grasnapolsky vindt altijd plaats op een onontdekte locatie in Nederland en legt een verbinding met de omgeving. Het vertellen van het verhaal van de locatie, op dit moment Fabriek de Toekomst in Noordoost-Groningen, loopt als een rode draad door het festival. Niets ligt bij Grasnapolsky voor de hand en avontuur is een gegeven. Grasnapolsky vindt normaliter in de winter plaats, maar maakt dit bijzondere jaar een uitzondering met een zomereditie op 30, 31 juli en 1 augustus.

De naam Grasnapolsky komt van initiator Antwan Cornelissen. In een hotel in Tsjechië kwam hij op het idee om daar een festival met een winter- en zomereditie te organiseren. Daarin zou het ‘binnen’ van een hotel met het ‘buiten’ van de natuur en festivals gemixt worden. In de auto naar huis, turend uit het raam, kwam hij op de naam Grasnapolsky.

En zo begon het allemaal in 2010 in Stay Okay Bunnik, Amelisweerd. In het oude landhuis en koetshuis en de hostelkamers vond de allereerste editie van Grasnapolsky plaats. Van 2014 tot en met 2018 was zendstation Radio Kootwijk de thuisbasis van Grasnapolsky: een prachtig imposant gebouw met een rijke geschiedenis, midden op de Veluwe. In 2019 begonnen we aan een nieuw hoofdstuk in het noorden van het land, waar we startten met een nieuwe ontdekkingstocht. Het ontdekken van De Graanrepubliek, van de strokartonfabrieken, van het communisme in Groningen, van de prachtige omgeving en de majestueuze fabriek zelf, maar natuurlijk ook het ontdekken van kunst en muziek.

We zien je graag op de achtste editie van Grasnapolsky op 30, 31 juli en 1 augustus in en rondom Fabriek De Toekomst te Scheemda!

Waar en wanneer is Grasnapolsky dit jaar?

Grasnapolsky vindt plaats van 30 juli t/m 1 augustus op het terrein van fabriek De Toekomst op de Scheemdermeersterweg te Scheemda (Noordoost Groningen). Ook de camping is op dit terrein.

Openingstijden:
Campingterrein
Camping open: vrijdag 30 juli om 12:00
Camping dicht: maandag 2 augustus om 12:00

Festivalterrein
Vrijdag 30 juli 12:00 - 03:00
Zaterdag 31 juli 12:00 - 03:00
Zondag 1 augustus 12:00 - 00:00

Wat is het programma?
We passen het festival en het programma aan aan de maatregelen die dan gelden. We gaan ervan uit dat we binnen de coronamaatregelen ons festival veilig en verantwoord te kunnen vieren. Mogelijk betekent dit dat je voor verschillende onderdelen van ons muziek-, kunst- en expeditieprogramma losse tickets kunt reserveren. Voor deze tickets hoef je niet extra te betalen. Dit is een manier om publieksstromen beter te kunnen reguleren in Corona-times. We maken snel meer bekend over het programma van Grasnapolsky 2021.

Tickets

Op grasnapolsky.nl/tickets vind je alle informatie over de verschillende soorten tickets. Op vrijdag 30 april 2021 start de kaartverkoop.

Wat zijn de ticketprijzen?
Een weekendticket inclusief camping kost € 147,50. Dit is exclusief €2,50 servicekosten. Wil je met een camper of caravan komen of slaap jij liever in een door ons opgezette Glamping tent? We bieden upgrades aan om jouw overnachting zo fijn mogelijk te maken. Meer informatie over het weekendticket en de verschillende upgrades vind je hier.

Zijn er ook dagkaarten?
Om samen van de volledige Gras-experience te kunnen genieten, bieden we dit jaar vooralsnog alleen passepartout tickets voor het gehele weekend aan. Er zijn dus geen losse dagtickets te koop. Weekendtickets zijn inclusief een plekje op de Grasnapolsky Camping op het terrein van fabriek de Toekomst.

Omdat wij rekening moeten houden met de coronamaatregelen die waarschijnlijk ook tijdens het festival nog deels gelden zijn er geen dagtickets te koop en is het na het verlaten van het terrein niet mogelijk het terrein weer op te gaan. Op deze manier kunnen wij de publieksstromen controleren zodat het festival op een veilige manier kan plaatsvinden. Mogelijk moet er namelijk voor binnenkomst een negatief testbewijs overlegd worden, en als mensen tussendoor het terrein af gaan is deze niet meer geldig. Mocht de situatie veranderen dan is er de kans dat we op een later moment dagkaarten aanbieden, maar hier kunnen we op dit moment nog niks over zeggen. Mochten we hier nieuws over hebben, dan horen jullie natuurlijk van ons.

Kan ik mijn weekendticket delen met anderen?
Nee, een weekendticket is alleen geldig voor één persoon/bezoeker.

Ik kan niet meer naar Grasnapolsky, kan ik mijn ticket annuleren?
Nee, dit is niet mogelijk. Wij bieden wel de mogelijkheid om je ticket via Ticketswap door te verkopen.

Wat kan ik met mijn ticket als het festival wordt geannuleerd?
Wij zien vooralsnog geen reden dat het festival niet door kan gaan. Indien wij het festival toch moeten annuleren, bijvoorbeeld door de Covid-19 pandemie ontvang je als ticketkoper een e-mail met de opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een (gedeeltelijke) donatie van het ticketbedrag of je ticket bewaren voor de editie van 2022. Ook een refund van het ticket (incl. servicekosten) hoort bij de mogelijkheden.

Let op: Grasnapolsky zal in 2021 eenmalig plaatsvinden in de zomer. De editie van 2022 zal plaatsvinden in maart.

Waarom moet ik de tickets personaliseren?
In de huidige situatie gaan wij ervan uit dat we verplicht zijn om per bezoeker een volledige naam en e-mailadres te registreren. Je ontvangt na aankoop een e-mail met de vraag om tickets te personaliseren, dit is mogelijk tot een aantal uur voor het festival.

Moet ik mijn ticket uitprinten?
Nee, dat hoeft niet. Tickets kunnen via je telefoon gescand worden, zorg dat je de tickets alvast hebt gedownload voor je naar het festivalterrein komt.

Ik wil pas op zaterdag komen, kan dat?
Ja dat kan. Je mag aankomen op het festival wanneer je wil, het is alleen niet mogelijk om na het verlaten van het terrein later weer terug te komen. Dit heeft te maken met de coronamaatregelen waar wij rekening mee moeten houden. Mocht deze situatie veranderen dan horen jullie natuurlijk van ons.

Overnachten

Waar slapen we?
Tijdens deze zomereditie overnachten we op de camping die wij inrichten op het festivalterrein van Fabriek de Toekomst! Dit jaar hebben we dus geen bungalowparken en hotels gereserveerd, zoals bij voorgaande winteredities, en rijden er ook geen pendelbussen naar externe locaties.

Een weekendticket voor Grasnapolsky geeft toegang tot drie dagen festival en drie nachten in je eigen tent op de festivalcamping. Daarnaast is het mogelijk om een glamping tent of camper-/caravanplek bij te boeken.

Vooralsnog is het niet mogelijk om in een eigen accommodatie buiten het festivalterrein te overnachten. Dit heeft te maken met coronamaatregelen waar we rekening mee moeten houden. Mocht hier in de periode tot aan het festival iets aan veranderen dan laten we jullie dat weten.

Het is niet toegestaan om met je eigen tent op de glamping te gaan staan. Staan je vrienden op de Glamping en jij niet? Geen zorgen, alles ligt dicht bij elkaar. Bij een camper/caravan plek mag wel maximaal 1 extra tentje staan.

Welke voorzieningen zijn er op de camping?
Iedere camping heeft een badhuis voorzien van douches, toiletten en was- en spoelbakken.

Alle Glampingtenten zijn voorzien van elektriciteit. Op de Glamping is een (deels) overdekt zitgedeelte. Bij de camper/caravanplekken kun je kiezen voor een plek met elektriciteit. Deze optie kun je selecteren in de ticketshop. Er is een campingwinkel (Grasnastoresky!) waar je terecht kunt voor een klein assortiment aan kampeerbenodigdheden, eten en drinken. Meer informatie hierover volgt.

Ik ben mindervalide, welke voorzieningen zijn er op de camping?
Er zijn sanitaire voorzieningen voor mindervalide bezoekers aanwezig. Houd er wel rekening mee dat de ondergrond van het terrein gras is en er niet overal verharde paden zijn. Neem voor vragen even contact met ons op via info@grasnapolsky.nl, dan denken we met je mee.

Aan welke voorwaarden moet mijn camper voldoen?
• Alleen campers, caravans en vouwwagens die voldoen aan de eisen genoemd in de Wegenverkeerswet en de Regeling Voertuigen zijn toegestaan. Autobussen en omgebouwde busjes worden niet toegelaten.

• Met een camperticket krijg je een standplaats van 20 vierkante meter voor 1 camper/caravan. Er mag maximaal 1 tent worden bijgeplaatst, zolang deze binnen het toegewezen vak blijft.

• Gasinstallaties met losse uitneembare gasflessen in campers, caravans en/of vouwwagen zijn vanwege brandweervoorschriften niet toegestaan. Alleen gasinstallaties met vaste niet-verwijderbare ingebouwde gastanks zijn toegestaan. Voor campers en APK-plichtige caravans met zo’n vaste gasinstallatie dient een recent (max. 1 jaar oud) APK-rapport te worden getoond. Voor caravans zonder APK die wel een vaste gasinstallaties hebben, dient een recente (max. 2 jaar oud) gaskeuring G607 te worden getoond. Zonder één van deze keuringsdocumenten, is het alleen toegestaan om kleine gasflessen (max. 250 gram) voor eenmalig gebruik mee te nemen.

Ik woon in de omgeving, kan ik ook thuis overnachten?
Dit is mogelijk, maar na het verlaten van het terrein kun je het terrein niet meer opnieuw op. Helaas kunnen we vooralsnog geen dagtickets verkopen. Voor de optimale beleving van drie festivaldagen is kamperen dus de beste optie. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met ons via info@grasnapolsky.nl.

Vervoer

Ik kom met de auto, waar kan ik parkeren?
Bij de festivallocatie is een parkeerterrein op loopafstand van het campingterrein. Het is niet mogelijk om te parkeren op het campingterrein.

Om te mogen parkeren koop je een parkeerticket via onze ticketshop. Je betaalt € 25 per weekendticket. Zorg dat je deze vooraf online bestelt in de ticketshop, dat scheelt je extra kosten. Een parkeerticket is geldig van vrijdag 30 juli 12:00 uur tot en met maandag 2 augustus 14:00 uur.

Kom je met de camper of caravan? Dan kun je deze parkeren op de aangewezen campercamping. De auto die bij je caravan hoort kun je vervolgens parkeren op het daarnaast gelegen parkeerterrein. Hier hoef je, omdat je al in het bezit bent van een caravanticket, geen extra parkeerticket voor te kopen.

De parkeerplaats wordt niet bewaakt. Het parkeren is derhalve op eigen risico, en Grasnapolsky aanvaardt geen aansprakelijkheid voor vermissing van of schade aan het voertuig (of de inhoud daarvan).

Het kampeer- en parkeerterrein gaat op vrijdag 30 juli om 12:00 open.

Hoe kom ik met het OV bij Grasnapolsky?
Omdat De Toekomst lastig te bereiken is met het openbaar vervoer biedt Grasnapolsky busvervoer aan tussen station Groningen CS en de festivallocatie. Bussen rijden met het oog op duurzaamheid op specifieke tijden op vrijdag, zondag en maandag. De dienstregeling wordt later bekendgemaakt, maar wordt uiteraard aangepast aan programma- en openingstijden. Indien je een ticket voor deze bus koopt, krijg je later de mogelijkheid om een tijdstip te boeken voor je heen- en terugreis. Hierover wordt per e-mail contact met je opgenomen.

Let op: dit is géén pendeldienst, maar een bus die op gezette tijden rijdt en waarvoor je een zitplaats boekt. Je betaalt € 20,- per retour (vrijdag heen, zondag of maandag terug), inclusief BVO’tje. Vervoerstickets zijn alleen te koop via onze ticketshop.

Op het festival

Wat doe ik met mijn bagage?
Je bagage kun je vanaf het parkeerterrein of de bushalte te voet meenemen naar het nabijgelegen campingterrein. Je bagage zal bij de ingang van de camping mogelijk gecontroleerd worden.

Met kleinere (rug)tassen kun je terecht bij de kluisjes op het festivalterrein. Je betaalt €10 voor een weekend plus €5,- borg.

Hiernaast vind je in elke zaal een onbewaakte garderobe. Hang je jas alsjeblieft op. Het is véél gezelliger zonder jas bij een optreden ;-)

De volgende zaken mogen niet mee het campingterrein op:
- Glas
- Meer dan 5 liter vloeistof per persoon
- Drank met een alcoholpercentage van meer dan 15%
- Aggregaten
- Gasinstallaties of grote gasflessen (uitgezonderd gasflessen tot 250 gram)
- Ghettoblasters of stereo-installaties
- Fakkels, vuurwerk

Dit is wel toegestaan op de camping:
Blik, wegwerpbarbecues voor eenmalig gebruik, hamers voor tentharingen, bestek, zakmes, een bluetoothspeaker voor je telefoon, foto-/videoapparatuur zonder verwisselbare lens, maximaal 5 liter vloeistof (niet in glas).

De volgende zaken mogen niet mee van het campingterrein het festivalterrein op:
- Drank (m.u.v. water in plastic flessen van max. 0,5l zonder dop)
- Bidons of vergelijkbare harde plastic flessen
- Eten
- Grote tassen of rugzakken
- Professionele foto-/video-apparatuur

Dit is wel toegestaan op het festivalterrein:
Eén plastic flesje water van max. 0,5l zonder dop en/ of één over geschonken blikje, zonnebrandcrème, deo’s, parfum, kleine tassen, camera’s zonder verwisselbare lens, medische krukken.

Cashless festival


Grasnapolsky is een cashless festival. Je betaalt overal met munten en deze schaf je bij een van de muntenbalies aan. Een munt kost €2,90. Je vindt de muntenbalies bij de grote balie op de plakplaats en bij een paar barren in de Fabriek. Sla vooral een voorraadje in, je kunt je overgebleven munten namelijk gewoon weer inwisselen. Overgebleven festivalmunten kunnen vrijdag en zaterdag tussen 21:00 - 01:00 uur en zondag tussen 17:00 - 00:00 uur bij de balie in de Plakplaats worden ingewisseld.

Hard cups


Op Grasnapolsky worden je drankjes geschonken in harde plastic bekers met een statiegeldsysteem. Wanneer je jouw bandje ophaalt ontvang je 1 bekermunt, hiermee kun je een beker om je drankje halen. Verlies je je beker of je bekermunt? Een nieuwe beker kost een halve (normale) munt. Op deze manier willen wij de omgeving respecteren en een schoon festival creëren.

Gehoorbescherming


Genieten van muziek doen we veel en graag, zorg dus goed voor je oren tijdens Grasnapolsky! We adviseren om gehoorbescherming te dragen. Oordopjes zijn verkrijgbaar bij de balie in de plakplaats.

Merchandise


Ook dit jaar verkopen we Grasnapolsky-merchandise met de prachtige ontwerpen van onze vormgever Nick Liefhebber. Je favoriete nieuwe shirt, trui, tote-bag, muts, thermosbeker en meer haal je bij de balie in de Plakplaats.

Bagage

Als je eerst naar het festival gaat voordat je naar je vakantiepark toegaat, kun je je bagage gratis stallen in het bagagedepot. De opslag vind je bij de hoofdingang van Fabriek De Toekomst en is alleen bedoeld voor bagage. Met kleinere (rug)tassen kun je terecht bij de kluisjes. Je kunt het hele weekend van het depot gebruik maken. Gebruik is op eigen risico.

Kluisjes & jassen


Je kunt een kluisje huren bij de balie in de plakplaats. De sleutel inleveren en borg terugkrijgen kan ook bij deze balie. Je betaalt €10,- voor een weekend of €5,- voor een enkele dag, plus €5,- borg. Gebruik is op eigen risico.

Hiernaast vind je in elke zaal een onbewaakte garderobe. Hang je jas alsjeblieft op. Het is véél gezelliger om zonder jas te dansen bij een optreden.

Eten & drinken


Het is niet toegestaan eten & drinken mee te nemen naar de Fabriek. Wel mag je een kleine drinkfles (bijvoorbeeld een dopper) meenemen gevuld met water. Heb je om medisch redenen eten bij je? Meld het van te voren via info@grasnapolsky.nl. Op het campingterrein mag je wel eten en (onder bepaalde voorwaarden) drinken meenemen. Meer informatie over wat er wel en niet mee het camping- en festivalterrein op mag vind je bij reis en verblijf.

Gevonden voorwerpen


Iets kwijt? Of juist iets gevonden dat iemand nu waarschijnlijk ontzettend mist? Je kunt de gevonden voorwerpen bij de balie in de Plakplaats ophalen en achterlaten. Na het festival kun je mailen naar info@grasnapolsky.nl.

Toegangsleeftijd
Er geldt geen minimum adviesleeftijd. Minderjarige bezoekers dienen te worden begeleid door een verantwoordelijke meerderjarige. Grasnapolsky is daarentegen geen kinderfestival en faciliteert daar ook niet in. Kinderen meenemen mag, maar raden wij niet aan. Op de camping wordt het laat en willen mensen ook een beetje uitslapen ;-) Bezoekers onder de 18 jaar krijgen een <18-polsbandje in verband met de algemene alcoholregels.

Roken


Het is verboden om binnen te roken. Buiten is roken toegestaan op de daarvoor aangewezen plaatsen. Denk hierbij aan het milieu en gooi je sigaretten niet op de grond, maar in de asbak of uit in de prullenbak. We verkopen geen sigaretten.

Drugs


We hanteren een zero tolerance beleid als het gaat om drugs. Het is volgens de Nederlandse wet verboden om illegale middelen als drugs bij je te hebben of te verhandelen. Politie en organisatie hebben het recht bagage en auto’s hierop te doorzoeken.

Fotograferen

Het is niet toegestaan professionele foto-, film- en/of andere opnameapparatuur het festivalterrein mee op te nemen. Foto’s maken met je telefoon of gewone camera mag natuurlijk wel. Let erop dat je de flitser uitzet. Dit kan vervelend zijn voor de artiesten en andere bezoekers.

Respect voor de omgeving


Fabriek De Toekomst wordt omringd door zo’n zestig huizen. We vragen je dan ook om rekening te houden met de buren en ze zo min mogelijk tot last te zijn. Het is pas de tweede keer dat er een evenement van dit formaat plaatsvindt bij De Toekomst, dus we hopen op jullie medewerking.

Een leuk festival voor iedereen

We willen dat iedereen Grasnapolsky op zijn/haar best kan beleven. Voel je je niet oké of zie je dat iemand lastig gevallen wordt? Meld het bij de organisatie of beveiliging.

Aansprakelijkheid


Grasnapolsky kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijk letsel en/of verlies of beschadiging van goederen. Ook verwijzen wij naar de algemene voorwaarden op de website. Parkeren is op eigen risico.

Toegankelijkheid
De Toekomst is goed toegankelijk voor personen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Op een enkele uitzondering na kan de complete fabriek bezocht worden.

Programma

We maken snel meer bekend over het programma van Grasnapolsky 2021. De eerste namen kunnen jullie binnenkort verwachten!

Het festival en het programma zal worden aangepast aan de maatregelen die dan gelden. Mogelijk betekent dit dat je voor verschillende onderdelen van ons muziek-, kunst- en expeditieprogramma losse tickets kunt reserveren. Voor deze tickets hoef je niet extra te betalen. Dit is een manier om publieksstromen beter te kunnen reguleren in corona-times.

Corona

Op welke manier gaat Grasnapolsky om met eventuele coronamaatregelen?
We gaan ervan uit dat we binnen de coronamaatregelen ons festival veilig en verantwoord kunnen vieren en passen het festival en het programma hierop aan.

Wanneer we ons tijdens Grasnapolsky moeten houden aan maatregelen zoals het houden van 1,5 meter afstand of een maximaal aantal bezoekers per optreden dan zullen we dat oplossen op een of meerdere van de volgende manieren:

• Mogelijk betekent dit dat je voor verschillende onderdelen van ons muziek-, kunst- en expeditieprogramma losse tickets kunt reserveren. Voor deze tickets hoef je niet extra te betalen. Dit is een manier om publieksstromen beter te kunnen reguleren. We maken snel meer bekend over het programma van Grasnapolsky 2021.

• Wanneer de 1,5 meter maatregel van toepassing is zullen wij hier rekening mee houden bij de opzet van de horeca en publieksopstelling bij optredens. Er zullen zitplaatsen gecreëerd worden met kleine clusters stoelen per huishouden. Daarnaast zullen we zorgen dat publieksstromen zo goed mogelijk gereguleerd worden.

• Wanneer de overheid voor het bezoek aan Grasnapolsky een negatief testbewijs of vaccinatiebewijs verplicht stelt dan zullen wij hier gehoor aan geven. In dat geval zullen wij onze bezoekers hier tijdig over informeren. Meer informatie volgt t.z.t.

• Vooralsnog is het niet mogelijk om in een eigen accommodatie buiten het festivalterrein te overnachten. Dit heeft te maken met corona maatregelen waar we rekening mee moeten houden. Mocht hier in de periode tot aan het festival iets aan veranderen dan laten we dat weten.

De Fabriek

De Toekomst
Opgetrokken uit dieprode bakstenen, steekt de oude strokartonfabriek De Toekomst fel af tegen de groene weides van het Groningse landschap. Dit vroeg-industriële complex, dat aan het begin van de vorige eeuw werd opgericht, bood bijna zeven decennia lang plaats aan noeste arbeid en speelde een centrale rol in de florerende strokartonindustrie in Groningen. Lees hier meer over De Toekomst.

Adres
Fabriek De Toekomst
Scheemdermeersterweg 37, 9679 TP Scheemda

Duurzaamheid

Grasnapolsky heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel staan. Zo scheiden we afval in samenwerking met Virol, werken we met hardcups, kopen en huren we zoveel mogelijk lokaal in om transport te beperken, richten we het terrein in met tweedehands meubels en gebruiken we gerecycled karton in de aankleding. Het festival hergebruikt de gemaakte aankleding ieder jaar en vult het aan met zoveel mogelijk hergebruikte materialen. Daarnaast pakken het team en de vrijwilligers zoveel mogelijk de trein en carpoolen we waar nodig.

Catering
Ook in de catering proberen we duurzame keuzes te maken. Zo is de catering, zowel voor publiek als voor crew en guests, 90% vegetarisch en veelal voorzien van lokale, biologische producten. Daarnaast is het wegwerpservies van de foodtrucks biologisch afbreekbaar. We vragen artiesten hun eigen drinkfles mee te nemen en verschaffen watertaps in de backstage, in plaats van de gebruikelijke waterflesjes.

Sustainability manager: mogelijkheden voor de toekomst
Uiteraard willen we altijd meer en beter. Iets dat gelukkig ook steeds beter mogelijk is met nieuwe technologieën en economische haalbaarheid. Onze sustainability manager richt zich dan ook op de vraag hoe we onze ecologische voetafdruk nog meer kunnen verkleinen en meetbaar kunnen maken. Hieronder valt ook het voorlichten van onze bezoekers en het terug laten komen van het onderwerp tijdens ons festival.

Wat kan jij doen?
Ook jij als bezoeker kunt je steentje bijdragen aan de verduurzaming van Grasnapolsky. Probeer bijvoorbeeld in het reizen naar Grasnapolsky, zo veel mogelijk te carpoolen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Daarnaast help je ons door je afval te scheiden, we hebben hier hele handige prullenbakken voor, en de omgeving schoon te houden. Denk er bijvoorbeeld aan je sigaretten niet zomaar op de grond te gooien, maar in de daarvoor bestemde bakken.

Contact

Bezoekers
Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur een mailtje naar info@grasnapolsky.nl

Pers en accreditatie
Interesse om over Grasnapolsky te schrijven of langs te komen voor een verslag tijdens het festivalweekend? Neem contact op met Malou via communicatie@grasnapolsky.nl voor meer informatie.